Vesti
27.08.2019. 13:36
Tanjug

Premijerka Ana Brnabić

Brnabić: Kontinuirana podrška Slovenije evropskom putu Srbije

tan2019-8-27_11146763_1_small.jpg

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija i Slovenija imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, i zahvalila toj zemlji

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija i Slovenija imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, i zahvalila toj zemlji na kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije.

"Hvala premijeru i vladi na snažnoj i kontinuiranoj podrsči Slovenije Srbiji. Nikada nismo imali posebna uslovljavanja od strane Slovenije kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, a imali smo uvek veliku tehničku podršku", rekla je Brnabić za zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom.

https://youtu.be/aC5F-twhT1s

Ona je uputila i zahvalnost Sloveniji što su, kako je rekla, jak zastupnik politike proširenja EU. Brnabić je navela da Srbija i Slovenija nemaju mnogo otvorenih pitanja i prenela da je danas sa Šarecom razgovarala o terminu za odžravanje pete zajedničke sednice vlada Srnije i Slovenije.

"Nadam se i zamolila sam slovenačkog premijera da probamo da imamo termin do kraja godine", rekla je Brnabić i podsetila da sledeće godine Srbija ulazi u izbornu godinu.

https://youtu.be/5tOEjsetNng

Takođe, prenela je da je predlog i da se održi privredni forum, jer ekonomska saradnja beleži konitnuirani rast. Brnabić je ukazala da je slovenačka privreda jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora, sa više od milijardu evra ulaganja.

[caption id="attachment_231203" align="alignnone" width="629"]TANJUG/ Vlda Srbije/ Slobodan Miljevic TANJUG/ Vlda Srbije/ Slobodan Miljevic[/caption]

Posebno je istakla da 1.600 slovenačkih kompanija uspešno posluje u Srbiji.

"Ako postoji jedna ekonomska stvar koju bih volela da naučimo od Slovenije i koliko je važno za zdravu ekonomiju, to je značaj sektora malih, mikro i srednjih preduzeća. Slovenija ima jak sektor malih i srednjih preduzehca, što je i nama potrebno i trudiću se da prepišemo neke dobre stvari", rekla je Brnabić.

https://youtu.be/OZ4kLabIKVg

Ona je iznela podatak da je ukupna spoljno-trgovinska razmena Srbije i Slovenije prošle godine prešla 1,6 milijardu evra, te dodala da se nada da će 2020. godine ukupna spoljno-trgovinska razmena premašiti dve milijarde. Podsetila je da je PKS početkom ove godine otvorila predstavništvo u Ljubljani, što je prvo i jedino predstavništvo u regionu bivše Jugoslavije.

[caption id="attachment_231205" align="alignnone" width="674"]TANJUG/ Vlda Srbije/ Slobodan Miljevic TANJUG/ Vlda Srbije/ Slobodan Miljevic[/caption]

Brnabić je poručila da očekuje rast srpskih investicija u Sloveniji, koje trenutno prevazilaze vrednost od 300 miliona evra, podsećajući da u Sloveniji posluju Nektar, Komtrejd, Delta...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve