Vesti
05.05.2019. 18:00
Beta

BRNABIĆ: Mora se znati istina o Jasenovcu, kao što svet zna za Dahauu ili Mauthauzenu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

DONJA GRADINA - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Donjoj Gradini na ceremoniji Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac da se ne sme dozvoliti zaboravljanje tog zločina, kao ni relativizacija karaktera Nezavisne Države Hrvatske (NDH) jedne od najužasnijih tvorevina nacističke vlasti u Evropi u to vreme.

Brnabić je rekla i da se zahteva od vlasti država članica Evropske unije da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika Ustaškog pokreta, jer je upravo Evropska unija nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma.

ana brnabic donja gradina

"Bez obzira da li je 1941. ili 2019. godina. Isti je bio i tada i danas. Isti je karakter veličanja Ustaškog pokreta tada i danas, zato što je ista idelogija, i isti je cilj. I ista je opasnost kao i pre nekoliko decenija", rekla je Brnabić.

Najavila je ulaganje značajnih sredstva i energije u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na lično zalaganje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, što će kako je navela, i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja.

ana brnabic donja gradina 2
"O Jasenovcu je moralo mnogo više da se uči, da se priča, da se izučava, udje u srž te neshvatljive mržnje koja kod nekih, nažalost, i danas tinja, da se ne bi dešavalo ono što se uveliko dešava, da se relativizuje karakter NDH kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Evropi toga vremena, da se relativizuje postojanje, svirepost i masovnost Jasenovca idovodi u pitanje čak i činjenica o strašnom stradanju Srba, Jevreja i Roma i pokušaju njihove sistemske eksterminacije na ovim područjima", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je "za neverovati" da živimo u vreme kada "mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Blajburg".

"I upravo zbog toga osnovna ljudskost nalaže da podignemo svoj glas – bez obzira na to koje smo vere ili nacije, gde smo rođeni i kako se, i da li, krstimo. Ono u nama što nas čini ljudima nalaže da ne dozvolimo, da se svim svojim bićem borimo protiv tako mučnih pokušaja prekrajanja istorije i relativizacije najgnusnijih zločina", istakla je Brnabić.

Ona je upitala kako se uopšte došlo do toga da je pitanje pozdrava "Za dom spremni" nešto na šta odgovor treba da daju nekakve komisije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

"Pitajte one malobrojne koji su preživeli taj pozdrav kako se osećaju kada ga ponovo čuju nakon nekoliko decenija. Da li im se sledi krv u žilama? Da li oni koji ga danas izgovaraju znaju kako se osećaju oni koji ga čuju? Da li oni koji pred svim tim ćute, znaju šta rade i šta dozvoljavaju? Ne postoji dilema oko NDH i Ustaškog pokreta, baš kao što cela planeta nema dilemu šta je bio Treći Rajh", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se svakoga dana mora insistirati na istini o Jasenovcu, baš kao što se insitira na istini o Aušvicu.

"Kao što svet zna za Dahau ili Mauthauzen, isto tako mora da zna i za Ciglanu, Staro sajmište ili Jadovno", dodala je ona.

Ona je rekla da oni koji ubijaju druge samo zato što su druge vere, nacije ili se bilo kako razlikuju, oni su svi sa jedne strane a da su onikoji su protiv toga, moraju biti zajedno sa druge, takođe bez ozbira na veru, naciju ili bilo kakve druge razlike.

"I to treba da bude odavde pa zauvek jedina podela – podela na ljude i neljude", istakla je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Srpski patrijarh Irinej koji je služio u Donjoj Gradini parastos rekao je takodje da se zločin ne sme zaboraviti.

"Ovaj zločin je dovoljan za sve ljude svih vremena do kraj sveta i vremena", kazao je Irinej i dodao da se takav zločin nigde i nikada ne sme ponoviti.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, kako prenosi Radio-Televizija Republike Srpske, ubijeno i zakopano 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve