Vesti
28.01.2021. 17:10
Tanjug

BRNABIĆ: Odluka o merama - zajednička odluka Vučića i Vlade

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Ana Brabić kaže da je odluka o novom paketu podrške privredi i građanima u uslovima epidemije koronavirusa zajednička odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

"U vanrednim okolnostima najbolje je da zajednički radimo. To je Srbiji donelo mnogo toga dobrog, i generalno, a posebno u vanrednim okolnostima", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete Fakultetu organizacionih nauka.

Naglasila je da je taj timski i zajednički rad model koji daje najbolje rezultate za Srbiju.

Podsetila je da je predsednik Vučić u vreme vanrednog stanja vodio privredni krizni štab koji je, kaže, doneo najbolju moguću odluku u saradnji sa resornim ministartsvima, a da se rezultati te odluke vide po tome što je Srbija najuspešnija ekonomija u 2020. u čitavoj Evropi.

"Ja taj model ne bih menjala, kad nešto daje takve rezultate milsim da tako treba da se nastavi", rekla je Brnabić.

Upitana o iznosu novog paketa pomoći, Brnabić kaže da je upoznata sa svim finansijskim akspektima odluke o dodatnoj pomoći i podršci i privredi i građanima, s tim što te mere nisu još konačno definisane.

"Gledamo još neke aspekte, da li da idemo na jedan ili drugi način, tako da još uvek nemamo finalne finasijske projekcije koliko će to koštati", rekla je premijerka.

Povezane vesti - VUČIĆ: Novi paket pomoći vredan do 2,5 milijarde evra

Na pitanje da li je najavljena pomoć mogla da se reši socijalnim kartama i da se pomoć nameni isključivo najugroženijima, Brnabić je rekla da u ovom trentuku još nemamo socijalne karte.

"Niko nama nije ostavio socijalne karte i uređen mehanizam socijalne zaštite, pa da mi možemo na to danas da računamo. Radimo na tome i Vlada je usvojila Predlog zakona o socijalnim kartama i uputila ih u Skupštinu, ali socijalne karte nemaju naročite veze sa privredom", rekla je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Napomenula je da socijalne karte imaju veze ako govorimo o podrsči građanima, ali da bez obzira na to, država nastoji da podrži sve građane Srbije.

"Ovo su vanredne okolnosti, potreban je optimizam, potrebna je vera u svoju državu, privredu i budžet i tu veru smo mi na najbolji mogući način dali, čini mi se, građanima Srbije sa onih 100 evra", kaže Brnabić

Navela je da sve može da se uradi drugačije, ali da je ono kako je to uradila Srbija tokom 2020. dalo rezultate, jer smo najuspešnija ekonomija i najuspešnija država u 2020. u čitavoj Evropi.

"Ne znam zašto bismo radili nešto drugačije ako već imamo takve rezultate", navela je premijerka i naglasila da je zadovoljna svim merama i rezultatima koje su one dale tokom 2020.

Može, dodaje, da se nada da će sve ono što država sada radi početkom 2021. dati iste takve rezultate kao i u 2020. godini

Navela je da je tada bilo nekih kritika mera, ali da smatra da je država najbolje promišljala i najbolje targetirala te mere, te da je to uradila pravovremeno.

"Da nismo, ne bismo imali rezultate kakve imamo", poručila je premijerka.

Napomenula je da se nije smanjivao obim socijalne pomoći ugroženim kategorijama, i da je u nekim situacijama ona i povećana.

"Bez obzira na to, ugrožene kategorije i dalje imaju poseban status kao što i treba da imaju. Ovo je mera podrške čitavom stanovništvu Srbije", zaključila je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve