Vesti
13.02.2024. 12:06
Beta

Dubai

Brnabić otvorila šesti Forum vladinih usluga, potpisan i Memorandum sa UAE

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) šesti po redu Forum vladinih usluga na Svetskom samitu vlada.

"Ovo je izvanredna prilika da podelim naša iskustva u razvoju eUprave i čujem inovativna rešenja koja možemo da primenimo. Svedoci smo transformativne moći tehnologije, značaja partnerstava i centralizacije usluga za potrebe građana", napisala je premijerka na Instagramu.

Brnabić je u odvojenoj objavi napisala da je razgovarala sa izvršnim potpredsednikom kompanije Oracle Majkom Sisilijem o dosadašnjoj saradnji i prvom "Oracle cloud" regionalnom centru u Jugoistočnoj Evropi koji se nalazi u Državnom data centru u Kragujevcu. 

"Dogovoreno je da se saradnja unapredi u pogledu potencijalnog partnerstva u oblasti biotehnologija i BIO4 kampusa, kao i u oblasti našeg obrazovnog sistema", napisala je ona.

Brnabić je dodala da je Srbija zabeležila izuzetan uspeh uvođenjem eUsluga "koje značajno olakšavaju svakodnevni život građana", dok je istovremeno IKT sektor postao jedan od "vodećih motora ekonomskog rasta sa impresivnom godišnjom stopom rasta izvoza usluga".

Na samitu u Dubaiju je potpisan i Memorandum o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije, a premijerka Ana Brnabić ocenila je da je važno da Srbija prati trendove u toj oblasti.

"Konkretno, UAE su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, da onda on obrađuje te podatke i daje odgovore na različita pitanja", rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da je to praktično model kao američki GPT, a da je Srbija, potpisala sporazum da naučni instituti, start apovi i drugi mogu da koriste taj model.

Šesto izdanje Foruma vladinih usluga, u okviru Svetskog samita u Dubajiu, okupilo je globalno poznate lidere iz javnog i privatnog sektora da bi raspravljali o budućnosti državnih usluga, istražujući teme povećanja očekivanja građana, novih tehnologija i inovacija koje oblikuju vladine usluge.

Samit je okupio više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve