Vesti
10.09.2019. 14:47
Tanjug

BRNABIĆ: Ovo nije sukob Beograda i Zagreba, već fašizma i antifašizma

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ako je jednom režimu prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni" stoji u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda nijedna protestna diplomatska nota ne može da im promeni mišljenje, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je tako u izjavi srpskim novinarima u Luksemburgu prokomentarisala spor između Srbije i Hrvatske, ističući da se "ne bi više uplitala u note" jer one, kako kaže, uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasna sluka o tome šta se desilo.

"Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počast žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma", rekla je Brnabićeva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shuttestock

Povezane vesti - MSP: Ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protesnu notu

Brnabićeva je rekla da je i danas u Luksemburgu rečeno kakva opasnost preti od relativizacije istorije.

"Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima pozdrav uz koji je klao decu i palio nedužne ljude i porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je ''zig hajl'' simbol nacističke nemačke, tako je pozdrav ''Za dom spremni'' simbol ustaške NDH. Ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu tablu i da ne pusti nekog da oda poštu žrtvama na nekom stratištu, nikakva protestna nota ne može da im skrene pažnju", rekla je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve