Vesti
28.02.2024. 11:11
R. E.

"Tačka na sve laži"

Šta je Brnabić rekla o izveštaju ODIHR u vezi izbora u Srbiji

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se povodom izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojem su analizirani uslovi izbora održanih 17. decembra.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je  da finalni izveštaj kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) "stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora u Srbiji".

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je tako nakon krize izazvane lažnim narativima, stavljena tačka na tu priču.

"Najvažnije je da je nakon višemesečne nestabilnosti i krize koju su kreirali određeni mediji, političke organizacije i pokreti, pojedine nevladine organizacije, kreirali ih hiljadama laži i besmislica svaki dan putem medija i društvenih mreža, konačno stigao finalni izveštaj i stavio tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora", rekla je Brnabić.

Brnabićeva je rekla da Vlada Srbije najsnažnije osuđuje one koji su iskoristili ovaj izveštaj za napad na svoju zemlju.

Prema njenim rečima, u izveštaju piše da su izbori bili fer i da imamo preporuke, ali da su preporuke mnogo blaže nego u nekim zemljama EU.

Poručila je da Vlada nastavlja da radi sa ODIHR i OEBS.

"U izveštaju ODIHR sada imamo 25 preporuka, što je manje nego na izborima 2022 godine, znači da smo radili i da je situacija mnogo bolja, da je jasno da su izbori u Srbiji bili fer, pošteni i transparentni", napomenula je Brnabićeva.

Ana Branabić je rekla da je u izveštaju ODIHR jasno navedeno da je Srbija u prethodnih sedam godina sprovela ukupno 54 preporuka – potpuno, uglavnom ili delimično.

"Srbija je implementirala potpuno 13 preporuka, uglavnom osam, a delimično 33. Sproveli smo u prethodnih sedam godina  ukupno 54 preporuke ODIHR", navela je Brnavićeva, odbacujući tvrdnje da naša zemlja nije implementirala niti jednu preporuku ODIHR.

Prema njenim rečima, 13 od 26 preporuka, takođe, sprovela je Vlada u ograničenom mandatu.

Što se tiče relokacije birača, kako je rekla premijerka, to je bio jedan od argumenata opozicije da su izbori pokradeni.

"U izveštaju ODIHR se konstatuje da je to postojao kao problem, da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji su dovezeni da glasaju za vladajuću stranku", kaže premijerka.

Prema njenim rečima, nema nikakvog dokaza da su te tvrdnje tačne, već se samo naglašava da su se širile.

"Ne možete imati dokaz kada se to nije desilo", kaže Brnabićeva.

Kako je navela, zamera se da je u biračkom spisku bilo preminulih lica, ali se opet navodi da to mnogi tvrde, a nema dokaza.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve