Vesti
22.02.2021. 14:03
Tanjug

BRNABIĆ: Srbiji ukupno isporučeno dva miliona vakcina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas u podne u Srbiju stići još 46.800 vakcina kompanije "Fajzer", da je jutros dopremljeno 50.000 Sputnjikovih vakcina i istakla da je do sada našoj zemlji ukupno isporučeno dva miliona vakcina.

Brnabić je za TV Hepi istakla da je Srbija potpisala ugovore za nabavku 12.332.200 vakcina, da je oko dva miliona stiglo u našu zemlju, a da je za isporuku ostalo još oko 10 miliona vakcina.

Očekuje, kaže, da će tokom marta u našu zemlju stići oko 600.000 doza.

Premijerka navodi da je zadovoljna kako protiče vakcinacija u našoj zemlji i ukazala da o uspehu Srbije govore i mnoge druge zemlje.

Istakla je da Srbija na milion stanovnika ima 181.000 vakcinisanih i dodala da očekuje da će u narednih 24 do 48 sati prestići SAD i biti peta zemlja u svetu po broju vakcinisanih.

Povezane vesti - LONČAR: Ustupićemo informacioni sistem za vakcinaciju Srpskoj

Brnabić je navela da je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, a druga u svetu posle Izraela.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC /bs

Juče je, podseća Brnabić, u našu zemlju stiglo 150.000 AstraZeneke vakcina i ukazala da revakcina tom vakcinom ide ne posle 21 dan, već posle 12 nedelja.

"Mi ćemo za 12 nedelja dobiti još 150.000 doza AstraZeneke i tada ćemo moći da revakcinišemo građane", rekla je Brnabić.

Međutim, bez obzira na dobar proces vakcinacije premijerka ukazuje da je važno i da vakcinisani nose maske, jer se, kaže, pokazalo da i oni u jednoj meri mogu da prenose virus čak i nakon druge doze.

Povezane vesti - U Srbiju stiglo još 50.000 doza vakcine Sputnjik V

Brnabić ističe da se tih mera moramo pridržavati dok ne steknemo kolektivni imunitet i izrazila nadu da će to biti ubrzo.

Govorila je i o moći Srbije zemljama u regionu po pitanju doniranja vakcina, te navela da je do sada donirala Sputnjik vakcine Crnoj Gori i Fajzer vakcine Severnoj Makedoniji, ali i da su medicinski radnici iz Republike Srpske vakcinisan u našoj zemlji.

Ukazala je da je ugovor sa Rusijom najfleksibilniji i da oni ne traže saglasnost ukoliko naša zemlja odluči da nekom donira vakcinu, dok Fajzer i Sinofarm traže tu saglasnost.

"Za donaciju vakcina Severnoj Makedoniji radili smo sa partnerima iz Fajzera da dobijemo tu saglasnost, predsednik Vučić je čak potegao lične veze u SAD da zamole Fajzer da daju saglanost", navela je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve