Vesti
26.08.2019. 15:01
Tanjug

Otvaranje integrisanog graničnog

Brnabić u Makedoniji: Rešeni smo da gledamo u budućnost i ukidamo barijere

tan2019-8-26_125146456_0.jpg

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije je poseban dan ne samo u odnosima između dve države, već

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije je poseban dan ne samo u odnosima između dve države, već početak mogućeg novog razdoblja za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Da bi ovo bio pravi novi početak nama je potrebna politička hrabrost, politička vizija, potrebno je da gledamo u budućnost, da ne budemo fokusirani na kratkovide populističke politike", rekla je Brnabić koja je sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim ozvaničila početak rada integrisanog prelaza Preševo-Tabanovce.

[caption id="attachment_230889" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC[/caption]

Rekla je da je ovo prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope, u našem regionu.

Premijerka je navela da se, nažalost, regionalna saradnja nalazi pred ogromnim izazovima i to zbog direktne suspenzije Cefta sporazuma od strane Prištine i odluke da se uvedu takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

https://youtu.be/51zhgkvb0bc

"Ova odluka nije bila samo odluka protiv trgovine sa centralnom Srbijom i BiH. Ovo je odluka koja je u osnovi uzdrmala sve regionalne sporazume i od tada kao posledica toga regionalna saradnja ide silaznom putanjom", kaže Brnabić i navela da Priština treba još jednom da razmisli da li je izalacija i samoizolacija budućnost u regionu ili su budućnost ovakve incijative, poput integrisanog graničng prelaza.

[caption id="attachment_230811" align="alignnone" width="676"]FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC[/caption]

Naglasila je da bez ekonomskog prosperiteta neće biti boljeg života za naše građane i poručila da je potrebno da se region fokusira na ono što su zahtevi građana i privrede i da se ide ka bližoj saradnji.

"Nemamo ništa važnije, pored evropskih integacija, od regionalne saradnje", rekla je Brnabić i dodala da nećemo čekati zbog ponašanja Prišitne da promeni stav već će se ići u bilateralne sporazume o autorizovanim ekonomskih sertifikatima.

[caption id="attachment_230809" align="alignnone" width="676"]FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC[/caption]

Srbija će, naglašava, ostati posvećena daljoj saradnji i promociji partnerstva.

"Od ovoga zavisi ekonomski prosperitet regiona", rekla je premijerka i navela da je regionalna saradnja važna za domaću privredu i da je politički pametno da se povezujemo, a ne da jedni druge blokiramo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
20.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve