Vesti
23.07.2020. 19:14
Tanjug

Brnabić: U Srbiji niko nije preminuo jer nije bilo respirator

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ne postoji niko u Srbiji ko je preminuo od korona virusa zato što nije bilo respiratora ili čekajući na respirator, poručila je danas premijerka Ana Brnabić, povodom vesti francuske agencija Frans pres koja je objavila je da je Ljubiša Ðurić preminuo od Kovid-19 u Zemunskoj bolnici čekajući na respirator.

Brnabić je rekla da je reč o monstruoznim optužbama i lažima, koje su danas plasirane i preko te strane agnecije.

"Želim još jednom jasno da kažem, da tokom čitave borbe protiv korona virusa, u zemlji ne postoji osoba koja nije dobila podršku respiratora, invazivnog ili neinvazivnoh, ako joj je bila potrebna, kada joj je bila potrebna. Ne postoji niko u Srbiji ko je preminuo zato što nije bilo respiratora ili cekajući na respirator", rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Premijerka je istakla da Srbija ima dovoljno respiratora i da je u svakom trenutku imala dovojno respiratora, "i više od toga".

Ponovila je da nadležni nikada nisu želeli da se u borbi proitiv korone dođe u situaciju u kojoj zdravstveni radnici moraju da biraju između života jedne i druge osobe, jer nema dovoljno respiratora.

"Ovo što se plasira je bezočna, strašna laž. Ništa drugo do stašna laž strane agencije. Nećemo dozvoliti da se po Srbiji pljuje, da se Srbija unižava samo zbog nekih političkih razloga", rekla je Brnabić.

Navela je da je KBC Zemun, u trenutku kad je Ljubiša Ðurić bio u toj bolnici, ta zdravstvena ustanova imala 35 slobodnih respiratora, a da je on bio na neinvazivnom repsiratoru.

Brnabić je poručila da će nadležni nastaviti da se bore bez obzira na sve napade, jer, kaže, znaju za šta se bore - za živote i zdravlje nacije.

"Dajemo sve od sebe, ovo je najvažnija borba i najveća kriza u kojoj je svet od Drugog svetaskog rata. Ponosni smo na sve što smo do sada uradili", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je danas u centralnom magacinu 1.030 respiratora, uz nešto više od 400 slobodnih u bolnicama širom Srbije, a da se svakodnevno šalju iz magacina tamo gde je potrebno.

Ukazala je da nikada od 6. marta i prvog registrovanog slučaja, sistem nije bio ni blizu da se popune svi kapaciteti, kada je reč o broju respiratora.

"Tako smo želeli da vodimo borbu i u tome sto bili uspešni", podvukla je ona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Brnabić je rekla da joj je žao i prilično nejasno zašto to dolazi od jedne strane medijske agencije, iz zemlje koja je trpela stahovite posloedice borbe protiv korona virusa, i ima više od 30.000 preminulih zbog kovida 19 i koja je, kaže, na vrhuncu epidemije imala i do 60 odsto veću smrtnost nego što je uobičajena smrt u toj zemlji.

"Srbija je 10 puta manja od te zemlje, a, hvala bogu, nema 3.000 preminulih. Naša ukupna smrtnost tokom čitave borbe, odnosno stopa smrtnost od januara do maja ove u odnosu na isti periodu 2019. godine, manja tri odsto. Pitam građane zbog čega se svetska agencija, tog kalibra, među najjačima na svetu, pored takvih brojeva u svojoj zemlji, užasnih posledica, bavi jednim slučajem u malenoj Srbiji i ostavljam građanima da razmisle i zaključe sami", rekla je Brnabić.

Zbog svega toga joj je, kaže, bilo važno da kaže da je to laž.

"To nećemo dozvoliti i odgovorićemo svaki put, a ko želi neka nastavi da dobacije svaki dan", rekla je Brnabić.

AFP je naveo da izveštaj iz Zemunske bolnice pokazuje da je Ljubiša Ðurić čekao prebacivanje u bolnički respiratorini centar u kome u tom trenutku nije bilo respiratora na raspolaganju, preneo je Nedeljnik.

Ljubiša Ðurić je preminuo u Zemunskoj bolnici 12. aprila.

Njegov sin, Petar Ðurić, učestvovao je u demonstracijama u Beogradu i za N1 izjavio da mu je otac umro jer u tom trenutku u bolnici jer nije bilo respiratora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve