Brnabić u Sarajevu: Zemlje regiona moraju da razgovaraju o najtežim pitanjima

Brnabić u Sarajevu: Zemlje regiona moraju da razgovaraju o najtežim pitanjima


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sarajevu da zemlje regiona moraju da budu u stalnom političkom dijalogu i razgovaraju o najtežim i najkompleksnijim pitanjima kako bi ispunili potencijal regiona.

“Uz to treba da investiramo još energije i resursa. Ne možemo biti samo stabilan i predvidiv region, mislim da je krupnija stvar da nas drugi vide kao takve. Potrebno je duže vremena da stvarno postanemo takvi, da nas treća strana vidi kao stabilne”, kazala je Brnabić koja prisustvuje Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu.

Navodeći da je infrastrukturna povezanost veoma bitna, premijerka Srbije je rekla da joj je drago što će Srbija u junu početi da gradi svoju deonicu autoputa Beograd-Sarajevo.

“Osim toga, trebamo da razmislimo i o energetskoj povezanosti, a zatim digitalnoj povezanost”, navela je Brnabić i ocenila da Zapadni Balkan treba da bude region s mnogo povoljnijom poslovnom klimom za mala i srednja preduzeća.

“Posle sporazuma o romingu, naredna stvar je uzajamno priznavanje akademskih zvanja. To će biti prilika za mlade da ostanu i nadju dobar posao, jer kada jednom odu, izgubili smo ih zauvek, s obzirom na to da je teško da će se vratiti”, naglasila je ona.

Brnabić je uoči početka diskusije nakratko razgovarala sa kolegama, ali i predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem.

Godišnjem sastanku guvernera EBRD-a u Sarajevu osim premujerke Srbije prisustvuju i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, dok će BiH predstavljati predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić.

Predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je učešće na tom skupu, zbog, kako je naglasio, činjenice da BiH diskriminiše gradjane Kosova viznim režimom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar