Vesti
25.05.2021. 12:22
R.E.

Dan nestale dece

"Brojevi su i dalje veliki"

otmica, kidnapovanje
Izvor: Shutterstock

Tokom 2020. godine prijavljen je nestanak 1.372 punoletna lica, od kojih je pronađeno 1.280, kao i 1.147 maloletnih, od kojih je pronađeno 1103, saopštila je Fondacija "Tijana Ðurić", povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale dece.

"Dobre vesti su da nije bilo kriminalnih otmica, niti nestanaka povezanih sa krivičnim delima. U odnosu na 2019. godinu, u kojoj je prijavljeno oko 1.400 nestanaka maloletnika, prošlogodišnji podaci su malo bolji, ali se još uvek radi o velikim brojevima", ističe se u saopštenju.

Fondacija ukazuje na to da, kada pričamo o nestancima, kako dece tako i odraslih, često se prvo pomisli na kidnapovanje.

"Prema podacima iz MUP-a, kriminalne otmice se u Srbiji dešavaju retko. Nestanci lica su uglavnom povezani sa bežanjem iz hraniteljskih porodica, iz doma i od kuće. Razlozi su različiti, od tragičnih poput zlostavljanja koja deca više ne mogu da trpe, do banalnih kao što je strah zbog loše ocene", dodaje se u saopštenju.
 

Iz Fondacije ističu da je veoma važno da nestali ne budu zaboravljeni, pošto se nestanci dešavaju svaki dan, a svest o neophodnosti da se javnost o tome alarmira je još uvek niska.

"Baš zbog ovoga, Fondacija Tijana Jurić se od 2015. godine bori za uvođenje Amber Alerta - sistema za brzo alarmiranje javnosti u slučajevima nestale dece. Radi se o sistemu koji je jedan od najefikasnijih načina da se što pre proširi vest i poveća verovatnoća pronalaska deteta", dodaje se u saopštenju.

Taj podatak, ističe se, potvrđuje statistika iz SAD gde je od početka 2021. godine spaseno 1.064 dece zahvaljujući Amber Alertu, koji tamo uspešno funkcioniše već 25 godina.

"Od izuzetne je važnosti da i naša zemlja usvoji ovakav model informisanja javnosti i potrage za decom kako bi se broj nestanaka dece maksimalno smanjio", piše u saopštenju i upozorava da su nestanci dece opasni, jer su upravo deca najčešće žrtve trgovine ljudima, seksualne i radne eksploatacije.
 

"Ne završava se svaki nestanak smrću deteta, već deca koja su odlučila da pobegnu od kuće iz bilo kog razloga najlakše postaju meta predatora koji ih manipulacijom uvode u svet prostitucije, droge i organizovanog kriminala. Nažalost, to su često krugovi iz kojih se deca zarobljena strahom za život i opstanak jako teško izvuku", piše u saopštenju.

Još jedan od načina kako Fondacija pomaže javnosti da se informiše o nestalim i pronađenim licima je Registar nestalih lica Srbije.

"Ovaj specifičan registar beleži osobe za kojima porodice još uvek tragaju i dostupan je svima. Molba Fondacije je da i MUP Srbije svoj registar nestalih lica načini javnim kako bi cela država znala koliko lica nestaje tokom godine, a koliko njih je pronađeno, kako je običaj u drugim državama širom sveta> navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan nestale dece Fondacije ove godine obeležava na dve lokacije - u Vlasotincu i u Subotici. U Subotici će se održati nastup dečijeg hora ,"Čuperak'' i pozorišna predstava u centru grada, kod Nove fontane, sa početkom u 20 časova. U Vlasotincu će se manifestacija početi u 19 časova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve