Vesti
31.07.2019. 14:36
Tanjug / VOA

BUDUĆI AMBASADOR SAD U BEOGRADU O SRBIJI: Prioritet je trajnog rešenje odnosa BG i PR

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je Srbija politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, a da će njegov prioritet, ako postane ambasador, biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i pronalazak trajnog i održivog rešenja.

"Radimo na tome u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, da nađemo način da Srbija i Kosovo dođu do rešenja, da odstupe od kontraproduktivnih koraka, kojima obe strane pribegavaju. Obema stranama je potrebno da krenu napred, a naš posao je da to omogućimo", rekao je Godfri u Senatu, odgovarajući na pitanje demokratske senatorke Džin Šahin o tome šta se može učiniti da Srbija i Kosovo dodju do rešenja, prenosi "Glas Amerike".

Prema njegovim rečima, Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, kao i da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Podržavamo njenu integraciju u EU. Srbija je na prekretnici i lideri moraju da sprovedu reforme kako bi zemlja napredovala ka EU", rekao je Godfri i ukazao da je posle diplomatske službe u Moskvi, "u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija, koju vodi u Evropi", i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

Demokratska članica Odbora za spoljne poslove u Senatu Džin Šahin rekla je da nedavna primopredaja ruskih borbenih vozila Srbiji u Nišu nju dvostruko zabrinjava - zbog toga što Rusija želi da utiče na situaciju u Srbiji i zato što se time zastrašuju ostale zemlje u regionu, imajući u vidu "ulogu Srbije u ratovima devedesetih", na šta je Godfri rekao da će ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, što uključuje i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Istraga o braći Bitići...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA PHOTO EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kako je rekao, ukoliko bude izabran za ambasadora, radiće i na poboljšanju odnosa Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom, ali će i nastaviti da "pritiska" Vladu Srbije da se završi istraga o ubistvu braće Bitići i da će učiniti sve da odgovorni budu privedeni pravdi, bez obzira na položaj i rang.
Prema njegovim rečima, demokratija i vladavina prava su važan element delovanja SAD u Srbiji, zbog čega on želi da promoviše i brani demokratske vrednosti.

"Nasilje nad novinarima i pretnje nasiljem novinarima u Srbiji povećavaju autocenzuru i sprečavaju mogućnost novinara da objektivno informišu javnost", rekao je kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Govoreći o ekonomiji, Godfri je istakao da ekonomski razvoj Srbije ima ogroman potencijal zahvaljujući obrazovanoj i talentovanoj radnoj snazi, zbog lokacije koja je važna trgovinska raskrsnica Evrope i dugačke tradicije gostoprimstva.

Entoni Godfri trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, a iza sebe ima skoro 40 godina službe u američkoj Mornarici i diplomatiji. Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija i govori ruski, turski i "srpsko-hrvatski jezik".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
23.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve