Vesti
08.04.2016. 10:47
ekspres

Čadež: Srpske firme mogu biti dobavljači međunarodnim

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 8. aprila  - Predsednik Privredne komore Srbije  Marko Čadež ocenio je danas da u Srbiji postoji veliki broj kvalitetnih firmi koje mogu biti dobavljači međunarodnih kompanija.
On je, na program-konferenciji "Simens - dan dobavljača“, istakao da je ključni zadatak PKS povezivanje domaćih proizvođača sa velikim kompanijama i uvođenje u međunarodne dobavljačke lance.Čadež je izrazio uverenje da će više od 50 kompanija, koje učestvuju na Danu dobavljača Simensa, uspeti da započnu razgovore o dobavljačkom lancu i njihovom partnerstvu sa ovom kompanijom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ulazak u dobavljački lanac međunarodnih kompanija, kao što je Simens, prema njegovim rečima, znači otvaranje puta ka drugim tržištima. Srbija, kako ističe Cadež, ima kvalitetne firme, u šta se mogao uveriti Simens, koji već sada ima oko 40 domaćih dobavljača. Istovremeno je ukazao da Srbija ima i kompanije koje direktno snabdevaju firme u Nemačkoj, kao što je „Milovanović inženjering“ iz Kragujevca, koji je nedavno posetio.Najveći broj firmi, koje mogu ući u dobavljački lanac Simensa, su iz metalo-prerađivačkog sektora, koji je sektor sa najvećim razvojnim potencijalima.
„Metalo-prerađiačka industrija sa oko 2.300 preduzeća u postkriznom periodu pokazala je bolje persformanse od ostalih. Procenat brzorastućih firmi je veći nego u ostalim sektorima, a svaka treća firma izvozi. U 2015. godini preduzeća iz ovog sektora su izvezla svoje proizvode na 120 različitih trzišta“, objasnio je Čadež. On je rekao da nekadašnji giganti srpske metalo-prerađivačke industrije, dobavljači velikih svetskih kompanija, nisu izdržali zahteve novog vremena, ali da su ostali radnici koji su otvorili svoja preduzeća, kojima PKS, ali pre svega država mora pomoći da bi opstali na svetskim tržištima. „Da bi povećali broj uspešnih preduzeća ova vlada je prvi put u istoriji Srbije već stavila te kompanije, odnosno preduzetnike u prioritete svog delovanja razvojem progama Godina preduzetništva“, istakao je Čadež.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je poručio domaćim kompanijama da se povezuju i udružuju u nacionalnim i međunarodnim okvirima da bi bile konkurentnije, a nemačkim i stranim kompanijama da uvek mogu da računaju na srpske proizvođače kao poudzanog partnera.

Generalni diektor Simensa u Srbjiji Udo Ajhlinger predstavio je projekat „Postani dobavljač Simensa“ ističući da je zadovoljan radnom snagom u Srbiji, kao i odnosom srpske vlade. On je ukazao da se ovaj projekat pokreće ponovo kako bi se podstakao rast domaćih kompanija koje bi ušle u mrežu dobavljača.
Simens u Srbiji, prema njegovim rečima, zapošljava 1.947 radnika, a proširenjem mreže dobavljača to bi značajno povećao broj radnih mesta.
Ajhlinger je ukazao da je prihod fabrike simens u Subotici prošle godine iznosio 23 miliona evra, da će ove godine biti 43 miliona, a već 2017., na osnovu ugovorenih poslova, čak 300 milona evra.
Procenjeni potencijal za dobavljače, kako je ukazao, premašuje 150 miliona evra.
Projekat, kako je dodao, ima za cilj da poveća broj domaćih dobavljača, kojih je i dalje premalo.
Od dobavljača Simens očekuje strateško partnerstvo na duži period, traženi kvalitet prouzvoda, održivi lanac snabdevanja, neophodan razvoj u skladu sa Simensovim standardima, otvoreni đalog.Simens, kao je istakao, nudi dobavljačima da postanu tehnološkii lider u regionu, proširuju svoj portfolio, da uđu na međuandono tržište.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da postoji mnogo prostora za saradnju Simensa i domaćih kompanija.

Proširenje lokalne mreže dobavljača je od obostrane koristi, kako za Simens, tako i srpske proizvođače, uveren je on.

Ditman je kazao da bi srpske kompanije dobile dobrog i pouzdanog partnera, profitirale bi od transfera znanja, a Simens bi smanjio troškove transporta, i dobio bolju kontrolu kvaliteta.
I druge nemačke kompanije, kako je kazao, su najavile da žele da stvore svoju mrežu dobavljača u Srbiji.Time bi, nemačke kompanije, koje su u Srbiji već otvorile oko 30.000 radnih mesta, značajno povećale broj zaposlenih u Srbiji.Efikasna mreža dobavljača je, smatra Ditman, samo jedan primer tesne saradnje privrede dve zemlje. S tim u vezi je najavio otvaranje predstvaništva srpsko-nemačke privrede 14. aprila.} else {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve