Vesti
01.04.2016. 09:46
ekspres

Čadež:Internacionalizacija privrede

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

KRAGUJEVAC, 1.aprila  – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je danas u Kragujevcu da će u narednom periodu internacionalizacija privrede i podrška izvoznim kompanijama biti jedan od ključnih zadataka te komore.
On je, govoreći na forumu izvoznika "Podsticaji izvoznicima regiona Šumadije i Pomoravlja u jačanju performansi privređivanja i internacionalizaciji sektora malih i srednjih preduzeća" istakao da bez izvoza, konkurentnih kompanija na drugim tržištima, ne možemo da računamo na bilo kakav razvoj srpske privrede.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Čadež je ukazao na izvozni učinak privrednika iz Šumadije i Pomoravlja, koji su izvozno orijentisani, rekavši da nije samo Fiat jedini izvoznik, već da postoji 783 kompanije koje uspešno izvoze na više od 100 tržišta.

„Nije samo Fijat uspešan izvoznik, ima još mnogo jako dobrih i uspešnih kompanija“, podvukao je on i ukazao na potrebu povećanja niske produktivnosti za šta je neophodno ulaganje u modernizaciju tehnologije .

Čadež je rekao da je privredna delegacija Srbije, u kojoj je bila zastupkjena i PKS, tokom nedavne posete Belorusiji, uspela da otkloni postojeće probleme, postavi nove temelje saradnje.
To je ono što pokazuje šta PKS može da praktično uradi za privredu, konstatovao je on.
Čadež je privrednicima Šumadije i Pomoravlja predstavio i nove usluge PKS koje su fokusirane na internacionalizaciju privrede sa fokusom podrške izvoznoj privredi.
On je podvukao da novi zakon obavezuje vladu da za svaki zakonski predlog pribavi mišljenje PKS, odnosno privrede.
„Komora učestvuje u svim fazama postupka od izrade zakona do analize efekata u praksi“, objasnio je Čadež.
On je naveo i izgradnju novog modela predstavljanja privrede u svetu, po uzoru na austrijsku mrežu trgovinskih centara pod okriljem PKS.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

PKS će vladu motivisati da stvara što bolje uslove za izvoznike, poručio je Čadež, rekavši da PKS pravi i analize potencijala domaće privrede i stranih tržišta.

PKS pomaže u otvaranju vrata stranih tržišta, pomaže u traženju partnera u inostranstvu, i može na najbrži način da obezbedi kontakt sa investitorima i kupcima u inostranstvu, objasnio je on.

Komora, kako je dodao, organizuje forume, B2B razgovore, nastupe na sajamskim manifestacijama, dane dobavljača, pomaže u međusobnom i umrežavanju sa potecijalnim partnerima u inostranstvu.
Takođe je kazao da će kol-centar PKS, koji nudi potrebne infomracije, pravne i finansijske savete, biti proširen na regionalne komore koje imaju tehničke mogućnosti.
Srbija je, aktivnostima Vlade i PKS, postala veoma interesantna za strane firme i pouzdan partner, preneo je Čadež.}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve