Vesti
23.06.2019. 11:41
R.E./Tanjug

ČANAK: Priznati Kosovo uz međunarodne garancije za Srbe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nenad Čanak smatra da je rešenje za Kosovo priznanje Kosova uz davanje međunarodnih garancija o zaštiti kulturnih i ekonomskih interesa Srbije, koji bi morali biti taksativno nabrojani.

"Primera radi, ako bi, teoretski, četiri opštine na severu KiM bile "pripojene" Srbiji, da li bi oficijelni Beograd priznao ostatak Kosova kao nezavisnu državu? Pa, naravno da bi. Znači nije u pitanju da li priznati Kosovo, nego u kojim granicama", rekao je Čanak za Blic, a preneo Tanjug.

A ako počnu promene granica po etničkim osnovana, navodi lider LSV, koga bi onda začudilo ako bi Kosovo tražilo Preševo, Medveđu i Bujanovac. "Da ne spominejm analogne primere u Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori".

Povezane vesti: INTERVJU NENAD ČANAK: Proglasimo pobedu na Kosovu i bežimo

"Kosovo nije Srbija, nego prostor na kome žive neki ljudi koji imaju zaokruženu državnu celinu", smatra Čanak, koji kaže da "bez brisanja granica na Balkanu nikakvog trajnog mira ne može biti".

"A granice se mogu brisati samo što bržim uključivanjem svih zemalja na zapadnom Balkanu u EU. Svaki drugi koncept je štetočinski i vodi daljim podelama i trvenjima sa nesagldivim posledicama", naveo je lider LSV.

Protesti u startu osuđeni na propast

Na pitanje o protestima dela opozicije, Čanak je kazao da je od početka bio skeptičan prema budućnosti tih protesta, zato što protesti, kako je objasnio, moraju imati konkretan, jasan i ostvariv cilj, a ovi protesti to nisu imali.

Prema njegovim rečima, takav tip protesta je u startu osuđen na propast.

Povezane vesti - ČANAK: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Na pitanje zašto je odlučio da ne bojkotuje parlament, Čanak je odgovorio kontra pitanje: "A ko je to odlučio da bojkotuje parlament"?

"Sva ta tzv opozicija svaki dan sedi u parlamentu. Drži konferencije za medije u holu i učestvuje u radu odbora. Jedino ne sede na plenarnim sednicama, nego ih prate iz poslaničkih prostorija, što često radim i ja kada nisu u pitanju teme za koje mislim da je neophodno da uzmem reč u debati. Samim tim, oni samo tvrde da bojkotuju parlament, a njihovo ponašanje jasno govori protiv toga. To je sve, blago rečeno, koješta", rekao je Čanak.

Na pitanje sa kim je od opozicionara u kontaktu, Čanak je kratko odgovorio: "Sa Čedomirom Jovanovićem".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve