Vesti
07.05.2022. 17:05
R.E.

Tien Išu

Čelično prijateljstvo Kine i Srbije

Srbija, Kina
Izvor: Shutterstock

Otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tien Išu izjavio je da "čelično prijateljstvo Kine i Srbije natopljeno zajednički prolivenom krvlju ostaje neraskidivo".

 

"Danas je sveobuhvatno strateško partnerstvo izmedju naše dve zemlje postalo sidro održavanja regionalnog mira i stabilnosti i izvor promovisanja regionalnog oporavka i razvoja", rekao je Išu u atorskom teksu za "Politiku", povodom 23 godine od kada je NATO bombardovao ambasadu Kine u Beogradu i kada je troje kineskih novinara poginulo.

On je istako da je Kina spremna da sa Srbijom dalje jača sveobuhvatnu saradnju u svim oblastima i produbi spajanje razvojnih strategija, kako bi bolje koristili narodima dve države i promovisali održivu bezbednost uz održiv razvoj.

"Takođe smo spremni da idemo ruku pod ruku sa svim miroljubivim i razvojno orijentisanim zemljama i ljudima, uključujući Srbiju, da stanemo na stranu pravde i pravičnosti", rekao je Išu.

On je naglasio da "novi hladni rat ne treba ni svetu ni Evropi".

"NATO i drugi inicijatori ukrajinske krize treba da teže da budu 'stabilizator' mira, a ne 'ventilator' konflikta, da stoje na strani mira i pravde s većinom zemalja u razvoju, ozbiljno obrate pažnju na legitimnu i razumu bezbednosnu zabrinutost relevantih država i preduzmu praktične mere za ublažavanje situacije i rešavanje problema, umesto da koriste priliku da izazovu konfrontaciju i podelu po ideološkim linijama i podrivaju međunarodni poredak pod zastavom takozvanih 'pravila'", rekao je Išu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina kritikovala sankcije uvedene Rusiji
Kina

Ponovili...

19.03.2022. 19:15

Kina kritikovala sankcije uvedene Rusiji

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Li Jučeng ponovio je da krivicu za rat u Ukrajini snosi NATO i kritikovao sankcije uvedene Rusiji.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve