Vesti
26.09.2022. 14:17
Beta

Uznemirujući podaci

Cene zakupa stanova rastu i u Kragujevcu

ključevi
Izvor: Shutterstock

Računi za zakup stanova ili delova stana koji su u vlasništvu grada Kragujevca za jul ove godine povećani su za više od 40 odsto, pa umesto 160 dinara, cena kvadratnog metra stambenog prostora iznosi preko 225 dinara, objavile su Kragujevačke novine.

Ovo povećanje je, kako je naveo list, pored povećanja cena komunalnih usluga, hrane i goriva, uznemirilo mnoge osobe koje žive na ivici egzistencije.

Poskupljenje za zakup stanova ili delova stana je iskazano na poslednjim računima, ali bez obaveštenja zbog čega je do toga došlo.

Načelnica Gradske uprave za imovinu Ljiljana Pršić objasnila je za Kragujevačke novine, da se cena zakupa obračunava na godišnjem nivou u odnosu na vrednost stana.

Prema njenim rečima, od 2016. godine ova uprava ima obavezu da usaglasi cene zakupa sa novim poreskim osnovicama koje određuje Gradska poreska uprava, ali sve do ove godine cene zakupa nisu se menjale, a stara cena utvrđena je u evrima i iznosila je 1,3 evra po kvadratu.

"Sve do prošle godine primenjivala se cena zakupa po kvadratu od 160,91 dinar, a ove godine urađeno je usaglašavnje u skladu sa zakonom i sada je cena 225,92 dinara", rekla je Pršić.

S obzirom da je osnovni kriterijum za utvrđivanje cene zakupa poreska osnovica, koja zavisi od cena nekretnina na tržištu, a one su u Staroj koloniji sa prošlogodišnjih 900 do 1.000 evra po kvadratu dostigle i do 1.500 evra za nove stanove, što je bio razlog za ovako drastično povećanje cena zakupa gradskih stanova u ovom delu grada.

Grad raspolaže sa oko 1.000 stanova od kojih oko 230 daje u zakup, dok ostale koriste za nužni smeštaj, za korisnike usluga Centra za socijalni rad i slično.

Stanovi se uglavnom nalaze u Staroj koloniji, u naselju Aerodrom i u Bagremaru.

Iz Gradske uprave za imovinu poručili su da će usklađivanje cena vršiti ubuduće svake godine.

U Gradskoj upravi tvrde i da je uz prvi izmenjeni račun za jul poslato i obaveštenje o povećanju cena. Ono do građana, međutim, nije stiglo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naglo rastu cene kvadrata u Srbiji
kuća, nekretnine

Rat i nekretnine

14.04.2022. 15:15

Naglo rastu cene kvadrata u Srbiji

Zbog nestašice i enormnog skoka cena građevinskog materijala koji se beleži na nedeljnom nivou, tržište nekretnina se ne smiruje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve