“CENIM PRITISAK NA PRIŠTINU” Stefanović: Nadam se da će dati rezultate

“CENIM PRITISAK NA PRIŠTINU” Stefanović: Nadam se da će dati rezultate

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC/ nr


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ceni pritisak koji se iz SAD vrši na Prištinu da se ukinu takse i izrazio očekivanje da će to dati rezultate.

“Ipak, nisam uvek bio optimista, jer mi se čini da taj pritisak može da bude veći”, rekao je Stefanović na pitanje novinara da prokomentariše izjavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog BG i PR, Ričarda Grenela, da takse treba ukinuti i da se protivi merama reciprociteta koje je najavio premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti.

Ministar kaže da je pitanje taksa čisto pitanje međunarodnog prava, pošto je i Priština potpisala CEFTA sporazum, u skladu sa rezolucijom 1244.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Stefanović ističe da prištinske institucije krše, pre svega CEFTA sporazum, i da nažalost nema dovoljno sankcija za to.

“Nema dovoljno oštre poruke pre svega iz EU, jer kada nešto potpišete, kada na nešto pristanete, ne možete to unilateralno da kršite, ili treba prosto da istupite i kažete da niste na evropskom putu. Onda postoje drugačija pravila igre. Cenim pritisak koji se vrši na Prištinu i nadam se da će dati rezultate”, rekao je Stefanović posle uričenja donacije Nemačke MUP-u Srbije u vidu 27 vozila i opreme.

Povezane vesti – Grenel traži ukidanje taksi na srpsku robu, ali bez uvođenja reciprociteta

Stefanović ističe da se Briselski sporazum ne poštuje već sedam godina i da nijedna mera nije prava, ako iza nje nema sankcije već samo upozorenje.

Kako je rekao, velike i moćne države mogu i te kako da utiču na Prištinu.

“Očekujem da će se međunarodno pravo poštovati i da će to biti ključni argument koji će pobediti, jer takse su pre svega nepoštovanje međunarodnog prava. Očekujem da će svet to uvideti, pre svega EU, koja je bila garant toga”, zaključio je Stefanović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar