Vesti
28.05.2019. 14:52
R.E.

"Postoji nepotvrđena

OSUDE ČEPURINA I ZAHAROVE: Situacija opasna, trenutak za upad nije izabran slučajno

tan2016-4-11_181057593_6.jpg

"Postoji nepotvrđena informacija da je pretučen i priveden jedan ruski državljanin Mihail Krasnaščerkov, radnik UNMIK. O tome smo upoznali

"Postoji nepotvrđena informacija da je pretučen i priveden jedan ruski državljanin Mihail Krasnaščerkov, radnik UNMIK. O tome smo upoznali ruske vlasti.", istakao je Aleksandar Vučić prilikom svog obraćanja poslanicima, o poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Povodom "provokacija prištinskih vlasti" u odnosu na ruskog državljanina, saradnika UNMIK, oglasio se i ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Čepurin, tražeći "neodložno oslobađanje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapajući incident".

Čepurin je takođe osudio "upad kosovskih specijalaca u rejone severa Kosova i Metohije koje naseljavaju Srbi"
"To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima", navodi se u saopštenju dostavljenom iz Ambasade Rusije.

Zvanična Moskva smatra da upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine na severu KiM i privođenje Srba predstavlja novu provokaciju Prištine, s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Podsećamo da je tokom dijaloga Beograda i Prištine, uz učešće i podršku Zapada, postignut dogovor da kosovske specijalne snage naoružane dugim cevima na sever neće ulaziti", rekla je Zaharova.

Bez obzira na to, poslednjih godina to se stalno ponavlja i međunarodne snage na to gledaju popustljivo.

"Potpuno je jasno da je takvo ponašanje kosovskih Albanaca direktna posledica višegodišnjeg podsticanja od strane EU i SAD. Kosovski rukovodioci su se već navikli da im sve provokacije prolaze", navela je ona.

Kako je istakla, slični koraci će voditi ka podizanju međuetničkih tenzija. Oni lišavaju smisla višegodišne napore međunarodne zajednice da se dođe do mirnog rešenja.

"Trenutak za upad nije izabran slučajno - odmah posle izlaganja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu o kosovskom pitanju. Pretpostavljamo da uzdržan pristup Beograda, s ciljem da se postigne pravedno i dugoročno rešenje, ni Prištinu ni njene zapadne pokrovitelje ne zanima", ističe se u saopštenju ruskog MIP.

Ona je rekla da Moskva, u ovako odgovornom trneutku, poziva međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovske radikalne snage i spreče dalje širenje konflikta sa nepredvidljivim posledicama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
9°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve