Vesti
12.03.2019. 12:43
R.E./Beta

ČEŠKI PREDSEDNIK ZEMAN NA PROSLAVI 20. GODINA OD ULASKA U NATO: Bombardovanje Jugoslavije bila je greška koje se nerado sećam

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Povodom današnje proslave 20. godišnjice ulaska Češke u NATO, predsednik Miloš Zeman označio je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kao grešku i priznao da se danas nerado seća odlučivanja češke vlade da kao "novajlija u NATO", odobri bombardovanje.

"Mogu da vam kažem da to sa izvesne distance smatram greškom i smatram da je to bio čin izvesne arogancije moći. Tadašnjeg odlučivanja češke vlade se sećam veoma nerado. Češka je bila poslednja zemlja koja je dala saglasnost za bombardovanje. I to i iz tog razloga što smo bili u NATO tri nedelje i verovatno ne bi bilo potpuno normalno kada bi kao novajlija i kao jedina zemlja stavili veto na tu odluku", kazao je Zeman u prigodnom intervjuu agenciji ČTK.

Zeman koji je zeleno svetlo za bombardovanje SR Jugoslavije dao kao premijer tadašnje češke vlade podsetio je da je Češka pokušavala da traži saveznike u NATO za diplomatsko rešenje ali bez uspeha i da je tek kasnije Češku podržala Grčka i predložile su diplomatsku inicijativu.

Miloš Zeman je 1999. godine kao premijer češke manjinske socijaldemokratske vlade uprkos glasnim protestima ;u svojoj partiji odobrio bombardovanje Jugoslavije i dao saglasnost za preletanje aviona NATO preko Češke, ali je još tada upozoravao da se bombarduje zbog humanitarne katastrofe kosovskih Albanaca a da bi bio apsurd kada bi bombardovanje vodilo ka otcepljenju Kosova od Srbije.

"Kao što znate, češka vlada je bila poslednja, bukvalno poslednja vlada koja je otvorila vazdušni prostor za NATO avione. Tada smo uzalud tražili saveznike koji bi nam pomogli da se sve reši na miran način", kazao je Zeman 2014. godine pošto je postao predsednik Češke.

Zeman je tada podsetio da su ga u to vreme saveznici ubedjivali da će biti bombardovani isključivo vojni ciljevi u SRJ.

"To njihovo obećanje nije ispunjeno. Kao što vidite, obećanjima nekih političara ne možete potpuno da verujete", rekao je tada Zeman a krajem prošle godine ponovo je istakao da je bombardovanje bila greška za koju sada ne treba tražiti alibi da se opravda.

Za razliku od bombardovanja Jugoslavije, predsednik Zeman izjavio je sada agenciji ČTK da smatra da su saveznička intervencija u Avganistanu i saveznička bombardovanja u toj zemlji apsolutno ispravna.

U Pragu predsednici zemalja Višegradske grupe, obeležavajući 20. godišnjicu ulaska Poljske, Češke i Mađarske u NATO i 15. godišnjicu ulaska Slovačke u zapadni vojni savez, učestvuju danas u medjunarodnoj konferenciji "Naša bezbednost se ne podrazumeva".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
32°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve