Vesti
27.05.2023. 21:10
Beta

Beograd

Održan četvrti protest protiv nasilja, formiran prsten oko zgrade RTS

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

U Beogradu je održan četvrti po redu protest "Srbija protiv nasilja" na kojem se okupilo više hiljada građana.

Protest ispred Skupštine Srbije je počeo intoniranjem pesme "Vostani Serbije", a bili su prisutni i studenati Univerziteta u Beogradu sa velikim transparentnom "Studenti protiv nasilja".

Veliki broj okupljenih je na poziv organizatora poneo i po jedan cvet, kako bi na taj način izrazili pijetet prema žrtvama masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima oko Mladenovca i Smedereva.

Protestom "Srbija protiv nasilja" se traži smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi sa kojih se, prema tvrdnjama organizatora, "širi mržnja, nasilje i strah", i ukidanje emisija koje promovišu nasilje.

1
Izvor: Beta / AP / Marko Drobnjakovic

Traženo je i zakazivanje sednice parlamenta na temu bezbednosti, a sednica je počela prošle nedelje.

Okupljeni su potom krenuli u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, pa Ulicom Ilije Garašanina do Takovske i zgrade RTS, a deo građana se do javnog servisa spustio direktno Takovskom. Kada su se te dve kolone spojile, formiran je najavljeni "prsten oko RTS".

Građani su zvižducima dočekali početak Dnevnika u 19.30 časova.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Uz skandiranje "Ostavke, ostavke", čule su se i pištaljke kojima su građani izrazili nelaganje sa uređivačkom politikom javnog servisa, tražeći na taj način ostavke njegovog rukovodstva.

Dnevnik RTS počeo je  uključenjem uživo sa protesta, a gledaoci centralnog dnevnika RTS mogli su da čuju uzvikivanje okupljenih "RTS lopovi", ali prenos ovoga puta nije prekidan "smetnjama" kao što je to bio slučaj sa izveštavanjem sa prethodno održanog protesta.

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" ispunili su i Tašmajdanski park, gde se sa govornice obratila Senka Jankov, profesorka sociologije u Zrenjaninskoj gimnaziji koja tvrdi da je zbog postavljanja plakata “Zrenjanin protiv nasilja“ u Gugl učionici suspendovana, a potom i glumac Hadži Nenad Maričić koji je najavio da će naredni skup  biti održan i narednog petka, 2. juna i pozvao građane da se ponovo okupe u velikom broju.

1
Izvor: Beta / AP / Marko Drobnjakovic

Narodni poslanik Miroslav Aleksić rekao je da je instruisana grupa, koja nema veze s protestom, pokušala da upadne u zgradu RTS, ali su narodni poslanici sa redarima to sprečili.

Na protest pod sloganom "Srbija protiv nasilja" pozvale su 5. maja poslaničke grupe Demokratske stranke, Narodne stranke, Zeleno-levog kluba, Moramo - Zajedno i Ujedinjeni, ali je naglašeno da protest nije stranački.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koje je zahteve opozicija iznela na protestu u Beogradu
1

"Srbija protiv nasilja"

08.05.2023. 19:40

Koje je zahteve opozicija iznela na protestu u Beogradu

Protest "Srbija protiv nasilja" na koji je pozvalo više stranaka opozicije, počeo je nešto posle 18 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije minutom ćutanja za žrtve dva masovna ubistva u Beogradu i u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je stradalo 17 osoba, a ranjena 21.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve