Vesti
23.09.2019. 17:30
R. E.

Čiju politiku danas biramo?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Godišnjicu čuvene Osme sednice CK SK Srbije mediji, više od trideset godina kasnije, obeležavaju isključivo pitanjima. Dobro, uz propratna sećanja i subjektivne zaključke svedoka vremena, direktnih učesnika, posmatrača, aktera, onih koji su to tada samo želeli biti, onih koji su to zaista bili i politički preživeli do danas, ali i svih onih koji su preživeli u najbukvalnijem smislu te reči. Jer mnogi nisu...

Da li bi bilo drugačije da je prevagnula struja Ivana Stambolića? Da li bi raspad Jugoslavije prošao bez rata? Ili makar manje krvavog... Da li je pobeda Slobodana Miloševića bila neminovna? Da li je njegov politički uzlet zapečaćen Osmom sednicom, za glas dobijenim odlučivanjem na ranijem Predsedništvu ili je pak za sve zaslužna klica posejana na Gazimestanu - istorijskog "Niko ne sme da vas bije" dana? A kažu da je Milošević bio veoma uplašen kada je tog 25. aprila 1987. izašao pred okupljene Srbe ispred Doma kulture u Kosovu Polju... Da se jednostavno prepustio.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Imre Szabo

Da li bi Ivan Stambolić prepoznao raspad SSSR-a i shvatio da je Berlinski zid pao? Da li bi zemlju poveo putem demokratizacije sarađujući sa Zapadom, ili sudbina zaista postoji? Ako bi prepoznao sve to, kako nije prepoznao "prevrat" uživo? TV prenos, live, rijaliti - nastupajuća politika.

Da li je Kosovo bilo uzrok ili samo povod? A šta nam je danas...

Većina učesnika tog događaja i istoričara mišljenja je da je raspad Jugoslavije, sa ili bez poznatog ishoda Osme sednice, bio neminovan. Pojedini ipak dodaju da ne bi bio tako krvav, dok postoje i one radikalnije škole mišljenja koje smatraju da bi se, da smo se okrenuli "mekšoj" politici, osim Kosova otcepila i Vojvodina. Verovatno, isti oni koji danas zagovaraju najnerealniju opciju - zamrznuti konflikt. Kao da nam poslednjih 30 godina nije bilo dosta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC

Možda je to i razlog zbog kojeg ni danas nemamo odgovore, budući da i dalje tinjaju kontroverze oko toga da li će se Srbija razvijati kao moderna i evropska država i sarađivati sa susedima, koncentrisati se na sebe, brinuti o interesima Srba u susednim zemljama na civilizovan način. Sukobi oko čuvene Osme sednice i dalje traju. Tragičan kraj Stambolića dobio je nekakav sudski epilog, ali ne i istorijski.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Možda je najrealnije definisati da su 23. i 24. septembar, kao uostalom i većina važnih datuma u Srbiji, godišnjica pitanja na koja nemamo odgovor.

Ili pak nastaviti u istom duhu i postaviti pitanje: Čiju i kakvu politiku prema Kosovu biramo danas?

Rat ili mir? Jednostavno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve