“CILJ JE DA NAS PONIZE DO KRAJA” Čović: Dijalog ide ka tome da se Srbiji zavrće ruka

“CILJ JE DA NAS PONIZE DO KRAJA” Čović: Dijalog ide ka tome da se Srbiji zavrće ruka


Nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović ocenio je danas da će biti velikih pritisaka na Srbiju u vezi sa KiM, kao i da treba očekivati još veće pokušaje destabilizacije unutrašnje političke scene.

Komentarišući izjavu Metju Palmera da Srbija neće moći u EU bez priznanja Kosova, Čović je kazao da specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan sprovodi politiku koja mu zacrtana, ali da, kako se izrazio, “neće da može”.

“Biće veliki pritisak na Srbiju. Već je veliki pritisak, ulazimo u veoma teško vreme, mislim da je i predsednik Aleksandar Vučić to juče rekao, da je naša pozicija dosta kompleksna”, rekao je Čović na TV Pink.

On je naveo da su Amerikanci dosta direktno izašli i da treba sačekati i videti kakav će stav biti EU, mada, kako kaže, ni tu ne očkeuje ništa posebno.

Foto: Nemanja Jovanović

Foto: Nemanja Jovanović

Smatra da bi jedno od rešenja za stabilan region koji mladima nudi perspektivu bilo da ceo prostor bude u EU, pa da se onda rešavaju nesuglasice.

“Ali oni očigledno žele ”parče po parče”. Severna Makedonija i Albanija su dobile poruku, a kroz tu poruku, dobili su je i ostali”, rekao je Čović.

Povezane vesti – ČOVIĆ: Pravljenje velike Albanije izazvaće veliku nestabilnost u regionu

On je istakao da Srbija nije protiv dijaloga, ali je ukazao da su od 1999. godine do danas potpisana 33 sporazuma u kojima je garant međunarodna zajednica, te da nijedan nije sproveden, a 99,9 odsto odgovornosti je na Prištini.

“Taj dijalog očigledno ide ka tome da se zavrće ruka Srbiji i da na kraju Srbija u nekom pravno-obavezujućem sporazumu prizna nekakvu nezavisnost Kosova. Ako je to kao što Palmer kaže nepovratni proces, pa što onda pritiskaju? Cilj je da nas ponize do kraja i da nas na neki način zgaze. Ako žele brzo i normalno rešenje, onda ceo prostor u EU”, smatra Čović.

“Treba očekivati još veću destabilizaciju unutrašnje političke scene u Srbiji, što se delimično i događa, to će rasti kako se budu približavali izbori, pa ćemo videti”, ocenio je Čović.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Na pitanje da prokomentariše Palmerovu zabrinutost zbog prisustva vojnih ruskih potencijala, pre svega “Pancira” i S-400, Čović je poručio da Palmer može da posreduje da nam se isporuči sistem “Patriot”, da bismo, kaže, imali ravnotežu dve tehnologije.

Povodom najavljenog podizanja optužnice za ubiostvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Čović je rekao da nema neki osnov da veruje u proceduru imajući u vidu da to radi tužilac Kosova Sulj Hodža.

“Nažalost ubistvo Olivera Ivanovića se politički zloupotrebjlava na svim mogućim stranama i to je postalo mučno, ali ja iskreno očekujem da dođemo i do nalogodavaca i do izvršilaca tog mučkog čina”, zaključio je Čović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar