Vesti
26.12.2022. 13:37
Beta

Krizni štab Pirota

"Cisterna nije došla u dodir sa Nišavom, amonijak i dalje curi "

nisava, pirot
Izvor: Shutterstock

Krizni štab grada Pirota saopštio je nakon sednice da prevrnuti vagon koji je prevozio amonijak nije došao u dodir sa rekom Nišavom, ali da građani nizvodno od tog grada preventivno ne bi trebalo da koriste vodu iz česme bar još nekoliko sati jer amonijak još uvek curi.

Na sednici kriznog štaba u Pirotu saopšteno je da u vazduhu u tom gradu nema amonijaka, odnosno da je količina amonijaka na pet mernih mesta u gradu ravna nuli, prenela je Radio-televizija Srbije.

Gradonačelnik Pirota i komandant kriznog štaba Vladan Vasić kazao je da vanredna situacija nije ukinuta iz mera predostrožnosti, ali da je situacija pod kontrolom.

Naveo je da predstoji analiza i da je potrebno da stručnjaci iz osnovane komisije za ovaj slučaj kažu kako postupati u narednom periodu.

"A to pre svega zavisi od toga da li cisterna može da se sanira, kolika je količina amonijaka istekla u vazduh i šta dalje", rekao je Vasić.

Apelovao je na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da, ukoliko izlaze, obavezno koriste maske. Škole i vrtići neće raditi do daljeg, a u toku dana će se videti hoće li ta odluka biti promenjena.

"Amonijak i dalje curi, zbog toga što je sada mnogo manja kompresija u samoj cisterni, curenje je usporeno. Vremenske prilike nam ne idu u prilog ako bude otopljenja, ali od ljudi koji su na licu mesta očekujemo instrukcije", kazao je Vasić.
 

Kako javlja RTS, svi pacijenti primljeni u bolnice u Pirotu i Nišu su van životne opasnosti. U Pirotu je zadržano još pet pacijenata, a u Nišu još šest osoba koje su zadržane na posmatranju.

U pirotskoj bolnici zbrinuto je i 14 stranih državljana, koji su pušteni kući.

Vagon sa amonijakom prevrnuo se u nedelju na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom došlo je do curenja tog gasa u atomosferu.

Pedeset jedna osoba bila je hospitalizovana u pirotskoj bolnici zbog simptoma trovanja amonijakom, a na teritoriji te opštine proglašeno je vanredno stanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prevrnuo se vagon sa amonijakom kod Pirota, građani da ostanu u kućama
1

Upozorenje MUP

25.12.2022. 19:31

Prevrnuo se vagon sa amonijakom kod Pirota, građani da ostanu u kućama

Vagon kompozicije teretnog voza koji je prevozio amonijak iskliznuo je oko 17.30 časova na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski Han, saopštio je MUP.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve