Vesti
05.05.2023. 16:47
Beta

Pooštravanje

Članovi Vlade prihvatili mere koje je predložio Aleksandar Vučić

1
Izvor: VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Vlada Srbije donela mere za pooštravanje zakonskih odredbi o oružju, municiji i ekspolozivnim napravama.

Članovi Vlade su privatili mere koje je danas predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle višestrukog ubistva u Mladenovcu i okolini.

U saopštenju Vlade je navedeno da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije hitno pripremiti izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja.

Najavljeno je, u okviru te mere, da će za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja.

"Ova mera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 90 procenata", piše u saopštenju.
 

Izmenama Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne provere lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja, uključujući i lovačko oružje, dodala je Vlada.

To podrazumava obavljanje lekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.

Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

U saopštenju je navedeno da će MUP razmotriti i potrebu pooštravanja uslova za posedovanje lovačkog oružja.

"MUP će, pored mere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, donete 4. maja 2023, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine", dodala je Vlada.
 

Odlučeno je i da MUP uputi javni poziv osobama koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave, da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica.

Saopšteno je da će Ministarstvo pravde, u okviru Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika, pripremiti izmene zakona kojima bi se pooštrile kazne za krivično delo "nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija".

Te izmene, kako je navedeno, odnosiće se na pooštravanje kazni za više krivična dela vezanih za neovlašćenu izradu, prepravljanje, prodaju, nabavljanje, i vršenje razmene ili držanje vatrenog oružja za koje se može dobiti dozvola, kao i za ono za koje se ne može dobiti dozvola.

"Na odgovarajući način pooštriće se kazne i za druga slična krivična dela, kao što je 'izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da će Ministarstvo prosvete u roku od mesec dana pripremiti izmene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima za kršenje propisane zabrane unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja i pirotehničkih predmeta u prosvetne ustanove.

Izmena propisa će se odnositi, kako je saopšteno, i na unošenje i "drugih oruđa kojima se može povrediti ili ugroziti druga osoba".

"Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski posptupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole", navodi se u saopštenju.
 

U sapštenju je navedeno da su današnji dan, kao i subota i nedelja, 6. i 7. maj, proglašeni za dane žalosti zbog tragičnog događaja u Mladenovcu.

Vlada Srbije je uputila saučešće porodicama ubijenih u Mladenovcu i izrazila nadu da će se ranjeni uspešno oporaviti.

Sednica Vlade Srbije počela je minutom ćutanja za žrtve masovnog ubistva u Mladenovcu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

VAŽAN apel MUP-a svima koji imaju oružje kod kuće
policija

Shvatite ozbiljno

04.05.2023. 11:36

VAŽAN apel MUP-a svima koji imaju oružje kod kuće

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je na sve vlasnike oružja da ga drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da ne bude dostupno neovlašćenim licima, a posebno deci.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve