Vesti
07.02.2020. 14:26
Tanjug

Čomić: Rado ću snositi posledice; Etički odbor DS doneo preporuku o isključenju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Etički odbor Demokratske stranke doneo je sinoć preporuku da poslanica Gordana Čomić bude isključena iz te partije, prenosi N1.

Kako navodi, o toj preporuci odlučivaće Izvršni odbor i Predsedništvo stranke.

Prethodno je predsednik DS Zoran Lutovac rekao za N1 da je Etički odbor DS sinoć zasedao povodom pojavljivanja Čomić na sednici u Skupštini Srbije.

Čomić se juce pojavila, nakon više meseci, u skupštinskoj sali i tako prekinula bojkot dela opozicije.

U dnevni red uvrštena su i dva zakonska predloga Gordane Comić o većem učešću žena na izbornim listama.

Lutovac je rekao da se Čomić jasno opredelila da vodi samostalnu politiku, a ne politiku stranke, ocenivši da je to flagrantno kršenje odluka DS.

"To je ne samo nepoštovanje odluka DS, već i članova DS i svih onih koji su ogromnom većinom doneli odluku o bojkotu. Taj čin je samostalan čin i ne može se smatrati da je to doneto u ime DS", istakao je Lutovac.

On je dodao da je Čomić, kao narodna poslanica izabrana na listi DS, po statutu DS i dužna je da sprovodi politiku DS.

"S druge strane, Ustav kaže da su poslanici vlasnici svog mandata, a Ustav je jači od statuta jedne stranke, ona je to mogla da učini u svoje ime, ali ne i u ime DS", zaključio je Lutovac.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić izjavila je sinoć, nakon što je Etički odbor te stranke doneo preporuku da ona bude isključena iz DS, da je spremna da snosi posledice.

"Odluka je da snosim posledice rešavanja svoje etičke dileme o dve odluke DS - jedne o borbi za politiku u kojoj će biti zastupljene žene i druge o bojkotu sednica Narodne skupštine, i kažu mi: "Snosićeš posledice". Rado ću ih snositi, s osmehom, i s budućim pogledom na najmanje 100 žena u Skupštini Srbije i na dva mesta od pet na svakih pet mesta na listama lokalnih skupština za manje zastupljeni pol", rekla je Čomić za Tanjug.

Ona je dodala da takvih odluka ne biva bez većine u institucijama spremnim da kroz dijalog donesu dobre promene.

Etički odbor Demokratske stranke doneo je sinoć preporuku da poslanica Gordana Čomić bude iskljucena iz te partije, a o toj preporuci će odlučivati Izvršni odbor i Predsedništvo stranke.

Čomić se juče pojavila nakon više meseci u skupštinskoj sali i tako prekinula bojkot dela opozicije, a u dnevni red uvrštena su i dva njena zakonska predloga koja se odnose na veće učešće žena na izbornim listama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve