Crnogorska policija zabranila liturgiju SPC kod Ulcinja

Crnogorska policija zabranila liturgiju SPC kod Ulcinja

Crna Gora Foto: Shutterstock


Crnogorska policija zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) da služi ivanjdansku liturgiju u crkvi u Svaču kod Vladimira, kod Ulcinja, jer se tome protive lokalne vlasti i lokalna zajednica.

Kako prenose Vijesti, lokalne vlasti su pre nekoliko dana ocenile da liturgija unutar sakralnog objekta koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, predstavlja provokaciju od strane Srpske pravosalavne crkve.

Ulcinjski paroh, protojerej Siniša Smiljić, kazao je da je šokiran odlukama vlasti i policije, navodeći da će se liturgija ipak održati, ali ne precizirajući gde.

Povezane vesti – Matija Bećković: Crnogorci se odrekli sebe, a misle da je nešto njihovo

S druge strane, najjača partija crnogorskih Albanaca, Forca, pozvala je u petak na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC da “liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

“Kao i uvek bez naše krivice, nama Albancima u Crnoj Gori, poštujući zakon, učinjene su nepravde od kršioca zakona koji su obično ostali nekažnjeni. To nam ne daje pravo da preduzmemo korake koji mogu uticati na bezbednost i dovesti u pitanje dosadašnje postignute rezultate”, navodi se u saopštenju Force.

Vijesti prenose da će liturgija ipak biti održana u nedelju ujutru, a da će policija biti na terenu.

Povezane vesti – Patrijarh Vartolomej Ðukanoviću: Priznajemo samo mitropoliju Amfilohija

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, obraćanja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta Albanaca, kao i zbog postojanja operativnih informacija da može doći do narušavanja javnog reda i mira, prenosi RTCG.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i njegovi pratioci liturgiju su, ipak, održali, nedaleko od ostataka crkve, a tada je iz Mitropolije istaknuto da je taj događaj, “bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u delu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog navodnog uzurpatora i provokatora”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar