Vesti
08.07.2022. 19:59
Beta

"Tačka je usvojena"

Crnogorska Vlada usvojila Temeljni ugovor sa SPC

1
Izvor: Beta / Vlada Crne Gore / Rade Koprivica

Crnogorska Vlada je nakon više od četiri sata rasprave podržala nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i pored protivljenja velikog dela javnosti ali i najave vladajuće procrnogorske Socijaldemokratske partije (SDP) da će otkazati podršku i inicirati vanredne izbore.

Premijer Dritan Abazović proglasio je da je tačka usvojena, iako nije imala podršku kvalifikovane većine.

"Oko kvalifikovane većine, slažem se i nikakav problem nemam da se na elektronskoj ili redovnoj sednici ista stvar ponovi", naveo je Abazović.

Za je glasalo 13 ministara, pet je izuzelo mišljenje, dvoje nije došlo na sednicu, koja je bila otvorena za javnost.

Ministar odbrane iz redova SDP-a Raško Konjević je po izlasku iz Vlade okupljenima kazao da "temeljni ugovor" nije usvojen jer to nije učinjeno kvalifikovanom većinom i da će morati ponovo da se glasa na narednoj sednici.

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, takođe iz SDP-a, tokom rasprave kazao je da je reč o političkoj igri da se Crna Gora zaustavi na EU putu i da nekim autokratskim režimima u regionu ne odgovara napredak Crne Gore.

"Ova Vlada želi da svesno ili nesvesno, sebe obuzda, znanjem ili neznanjem, i zasutavi Crnu Goru ka Evropskoj uniji. Sa svojim političkim uverenjem sačekaću da vreme to pokaže. Moguće je i da nešto više znam, nije sigurno, ali je moguće", naveo je Krivokapić i ocenio da vlada "ide u suicid".

Premijer Dritan Abazović je kazao da je ovo potpuno redovna aktivnost za Vladu "bez obzira na medijsku pomamu".

"Ovo nije top 'priority' za građane Crne Gore. Najviše ih interesuje životni standard, da se na najbolji mogućiu način izvede turistička sezona i žele političku stabilnost", rekao je Abazović.

Abazović je kazao da je sa više adresa dobio poruku da je rušenje Vlade direktna podrška ruskom uticaju u Crnoj Gori.

"Stvaranje nestabilnosti je direktno u interesu ruskog uticaja. Ko hoće da je sruši - sretno bilo, samo da se ne skrivamo iz Evrope", poručio je Abazović.

On je rekao da Evropljane pitanje crkve ne interesuje.

Potpredsednik Vlade i predsednik prosprske Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je kazao da im je prioritet temeljni ugovor, ali i da se njegovim usvajanjem ne usporava put ka EU.

"I drago mi je da možemo donositi odluke, iako će neki i danas podneti štetu. Imamo drugačija politička mišljenja, ali drugu državu od Crne Gore nemamo i moramo se tako prema njoj odnositi", rekao je Joković.

U međuvremenu građani koji protestuju zbog usvajanja Temeljnog ugovora blokiraju saobraćaj ispred Vlade naizmenično prelazeći ulicu sa jedne i druge strane.

Nakon usvajanja nacrta sa SPC ispred Vlade je došlo do incidenta između građanskog aktiviste Aleksandra Saše Zekovića i policije, koja ga je sprečila da dodje do zgrade Vlade.

Građani koji se protive potpisivanju predloženog Temeljnog ugovora SPC su tokom sednice Vlade, ostavljali prilog ispred zgrade Vlade i krstili se, ističući da to doliči trenutnoj nameni objekta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nakon "Ohridske arhiepiskopije", da li je sledeća Crna Gora?
Patrijarh Vartolomej I 18.5.2022.

Pravoslavna crkva

18.05.2022. 14:05

Nakon "Ohridske arhiepiskopije", da li je sledeća Crna Gora?

Prvo Ukrajina, pa Severna Makedonija. Da li je sledeća Crna Gora? Ne, nije, ne daj bože u pitanju rat. Reč je o statusu pravoslavne crkve. Jer, vaseljenski patrijarh Vartolomej I priznao je u ponedeljak 9. maja naziv Makedonske pravoslavne crkve kao "Ohridska arhiepiskopija“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve