Svet
08.06.2018. 15:00
R.E./JT

Crvena uzbuna za crvenu planetu: zbog novog otkrića naučnici diskutuju da li je postojao život na Marsu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

NASA robot "Radoznalost" (Curiosity) otkrio je blokove kamenja na Marsu za koje se procenjuje da su stari preko tri i po biliona godina, i za koje se veruje da imaju izuzetno složen organski sastav. Pored kamenja, naučnici su zapanjeni otkrićem više varijacija metana na crvenoj planeti, čije se prisustvo smatra i indikatorom podzemnih voda.

Iako ovo otkriće nije direktan dokaz da postoji život na Marsu, uzorci koji su uzeti iz kratera Gejl predstavljaju obećavajući korak za tu tezu, budući da su najraznovrsniji organski materijal nađen na ovoj planeti još od 2012. godine.

"Ovo je veoma značajno otkriće pošto potvrđuje da odavno postoje organske materije, koje su uspele da izdrže surove uslove na Marsu, i možda ćemo uskoro pronaći neki veći trag života van Zemlje", izjavila je Dženifer Ajngbord (Jennifer Eingenborde), jedna od vodećih naučnica Nasa astronautskog centra Godard (NASA Goddard Spaceflight Center). Ona je dodala da bi mesto gde se nalaze novopronađeni blokovi kamenja bilo idealno za život na Marsu, naravno - ako je života bilo na ovoj planeti.

Međutim, iako marskovsko kamenje potvrđuje da je organski život imao različite oblike, i da je bio posebno raznnolik po pitanju sedimentnih formi, još uvek nije savršeno jasno da li su ovi blokovi stigli iz nekog daljeg ugla svermira, pa se tako kao meteori "skućili" na pustinjskoj, crvenoj planeti, ili su starosedeoci prvog komšije naše planete.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve