Vesti
28.10.2019. 20:01
R. E.

CRVENI SE SRBIJA KAO AMAZONIJA: NASA zabeležila požare u Vojvodini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vojvodina je u proteklih nedelju dana bilo područje sa najviše požara u Evropi, pokazuju nezvanični podaci NASA, prenosi 021.rs.

Na mapi koja se ažurira na svaka tri sata i pokazuje podatke koje prikuplja nekoliko satelita, područje Balkana se crveni od tačaka koje predstavljaju požare. Posebno se izdvaja Srbija, odnosno delovi Vojvodine. Kako se može videti na mapi, stotine požara je identifikovano i to najviše u južnim delovima Banata i Bačke i zapadnom delu Srema.

Kada se pogledaju i podaci za proteklih 24 sata, kao i sedam dana za celu planetu, vidi se da se ovaj deo Balkana, odnosno Srbije, crveni kao Amazonija ili istočni delovi Afrike, gde već mesecima bukte požari, zbog čega su u svetu pokrenute i akcije da se spreči uništavanje šuma.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Takođe, kada se detaljnije pogleda mapa, vidi se da sateliti NASA beleže da u brojnim delovima sveta gore šume i njive, ali da kod nas gore samo područja pod poljoprivrednim zemljištem.

Posebno je interesantno to da u zemljama u neposrednom okruženju kao što su Hrvatska i Mađarska, ali i u delovima Rumunije, skoro i da nema slučajeva spaljivanja njiva ili ih ima u daleko manjem obimu.

Podatke o požarima sa satelita NASA možete pratiti ovde.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve