Da Balkan ne postane “globalna Bosna”

Da Balkan ne postane “globalna Bosna”


Britanija, još dok je bila globalna imperija, u maniru najdarovitijih diplomatskih mešetara, prepoznala je da je Bliski istok pupak sveta. Sa njima ruku podruku išli su Francuzi kao ozbiljna kolonijalna sila, što se prepoznaje još u vremenima koja su prethodila gradnji Sueckog kanala 1859-1862. godine. Krunski pečat na političku i ekonomsku sudbinu Bliskog istoka u moderno vreme, ove dve imperijalne sile stavile su 16. maja 1916. kada su ugledne diplomate, Britanac Majkl Sajks i Francuz Fransoa Piko potpisali tajni ugovor o podeli Bliskog istoka.

Dogovor u tajnoj diplomatiji poznat kao Sporazum Sajks – Piko je praktično aktiviran posle završetka Prvog svetskog rata, a u kojem su precizno ucrtane granice bliskoistočnih država, kao i precizna podela uticaja Britanije i Francuske. Sve se odvijalo bez znanja bliskoistočnih država i njihovog pristanka. Francuzi su dobili prava na područja koja se prostiru od jugoistoka današnje Turske, preko severa Iraka i Sirije, do Libana. Britanci su kontrolisali južni i centralni Irak, Siriju, Jordan i severoistočni deo Arabijskog poluostrva.

Koliko je realno da Bliski istok postane prostor velikih ratnih sukoba i da li će se sudbina Srbije i Balkana ponoviti kao u oba svetska rata, kad je stizala u naletima događaja s Mediterana, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

001

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar