Vesti
23.09.2021. 16:25
Tanjug

Knjiga o kojoj se priča

Da je Kurti pročitao knjigu svoje supruge, drugačije bi radio

 Aljbina Kurti, 23. 9. 2021.
Izvor: AFP POOL / KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Knjiga "Ideja slobode i samoopredeljenje", Norvežanke Rite Augestad Knudsen, supruge prištinskog premijera Aljbina Kurtija promovisana je u četvrtak u Beogradu, a tim povodom Helsinški odbori za ljudska prava koji je preveo knjigu na srpski jezik, organizovao je i razgovor na temu samoopredeljenja, uz ocenu da je tema goruća i dalje otvorena.

Sonja Bisekro je na pitanje da li je promocija ove knjige i skup na temu samoopredeljenja u danu kada Kurti demonstrira svoju politiku upadom specijalaca na sever KiM primerena, Biserko kaže za Tanjug da knjiga pre svega aktuelna, ne samo u svetu već i u regionu i da su smatrali da je rasprava o njoj potrebna.

"Ona vrlo odgovorno i profesionalno razmatra samoopredeljenje Kosova, to je dala bez ikakvih ličnih opterećenja i ličnih preferenci. To poglavlje o Kosovu stručno je objašnjenjo i važno je da šira javnost o tome mnogo vise zna",smatra Bisekro.

"Knjiga je pokušaj da se samoopredeljenje i sloboda stave u kontekst svega što se i danas dešava", rekla je Biserko i podsetila da samoopredeljenje zavisi od konteksta, od toga ko pokreće zahtev i u kojim okolnostima.

Tema je, dodaje, aktulena i vezana je i za poziciju manjina u regionu s obzirom da je nakon raspada Jugoslavije i nakon raspada ŠSR, tema postala aktuelna te je Savet Evrope doneo okvirnu konveciju za manjine.

I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je knjiga Rite Augestad Knudsen korisna i da bi i njen suprug, Aljbin Kurti, da ju je pročitao vodio drugačiju politku.

"Ako pogledamo trenutak i nasilje na severu KiM... i sve što se dešava knjiga je zaista korisna", rekao je Janjić za Tanjug.

To je. kako kaže, teorijska knjiga i se samo u jednom delu tiče Kosova i to procedure priznanja i to na vrlo koristan način.

Janjić dodaje da bi ona bila od koristi našim potličarima - ljudima koji su od 2008. do 2012. zapravo neznajući pokrenuili pitanje pred Međunarodnim sudom pravde i legitimirali poroceduru proglašnja nezavisnosti i time otežali svake druge pregovore i oštetili i Srbiju i Kosovo.

"Već taj sud je rekao i to knjiga lepo kaže da je to jedna od najneobičnijh rasprava gde se pričalo o svemu ali ne i samoopredeljnu ali je zakljčeno na kraju da je to sui generis", rekao je Janjić.

Poruka knjige koja, kako kaže razlikuje tzv liberlno konzervativne odgovore od radikalnih, ide u prilog slobode i mira.

"Da je Aljbin Kurti čitao knjigu drugačije bi vodio politiku i zato je pitanje za njega da li su oni čitali knjigu i da li odgovara njihovim interesima", rekao je Janjić nakon skupa na kojem se putem linka obratila i autorka.

Autorka koja se putem zuma uključila na konferenciju, zahvalila je organizatoru na prevodu i organizovanju razgovora na temu prava na samoopredeljenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti je za uklanjanje blokada
kosovo

Kosovo

22.09.2021. 12:19

Kurti je za uklanjanje blokada

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je gradonačelnike na severu Kosova i Metohije da uklone vozila koja blokiraju puteve, a Srbe da se povuku sa puteva i omoguće slobodno kretanje, piše portal Reporteri.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve