Vesti
04.04.2023. 22:00
Beta

Šta kažu stručnjaci

Da li će voće preživeti ovakvu promenu vremena

voće, sneg
Izvor: Shutterstock

Stručnjak za voćarstvo Zoran Keserović izjavio je da sneg još nije mnogo oštetio voće u cvetu, ali će propasti ako u utorak uveće i sredu temperatura padne do minus tri Celzijusova stepena.

On je za Betu rekao da će od mraza prvo stradati šljive, koje su u punom cvetu, zatim kajsije, neke sorte krušaka, trešanja i višanja.
 

"Sneg neće mnogo oštetiti voće u cvetu, osim što nema oprašivanja, ali ako se temperatura noćas i sutra spusti do minus 2,5 do tri Celzijusova stepena izmrznuće cvetovi", rekao je Keserović koji je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.
 

On je kazao da je mraz u noći između 28. i 29. marta na području Sremske Mitrovice i Iriga uništio 95 odsto kajsija, čak na nadmorskoj visini od oko 200 metara, što se veoma retko dešava.

Mraz je, prema njegovim rečima, na tom području uništio čak i neke sorte jabuka, ali ga do sada nije bilo u voćarskom kraju oko Beograda, u Grockoj i Zaklopači.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stablo palo na dve devojčice
drvo

Rakovica

04.04.2023. 10:40

Stablo palo na dve devojčice

Dve devojčice uzrasta 16 i 13 godina lakše su povređene su u utorak ujutru kada je zbog snega palo stablo u Borskoj ulici u Rakovici, saopštilo je Javno komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd" i dodalo da je primilo više od 100 prijava koje se odnose na polomljeno drveće i grane širom Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve