Vesti
05.07.2023. 04:15
Beta

VAŽNO

Da li znate šta je najveći neprijatelj vozača u Srbiji? Nije alkohol

sudar, saobraćajka
Izvor: Shutterstock

Letnji odmori su u jeku, putujemo više nego tokom ostalog dela godine, zato je važno da znamo sledeće...

Najviše saobraćajnih nesreća u Srbiji izazvano je umorom i padom koncentracije vozača, zbog čega je EKO Srbija zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja pokrenula kampanju "Vozi odmoran" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Javnim preduzećem "Putevi Srbije".

Kampanja "Vozi odmoran" realizuje se sedmi put od 2016. godine i njen cilj je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, ali i smanjenje neželjenih ishoda tih nezgoda.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović naveo je da će kampanja trajati do 15. septembra i izneo podatak da je u saobraćajnim nezgodama u junu i julu 2022. godine poginulo 117 ljudi.

"Kampanja će sadržati vozila koja će se kretati duž tranzitnih pravaca, zaustavljaće se na svim odmorištima i putnicima će ukazivati na poruke kampanje. Kampanja je namenjena prvenstveno građanima Srbije, ali i svima onima koji tranzitiraju kroz Srbiju. U saradnji sa Upravom granične policije delićemo flejere sa porukama kampanje", rekao je Stamatović na konferenciji u Beogradu.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević izneo je podatke istakao je da je važnost ove kampanje njena realizacija u periodu kada postoji najveći tranzit i najveći broj učesnika u saobraćaju.
 

"U prvih šest meseci imamo znatno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 16 odsto, kao i posledica saobraćajnih nezgoda za 26 odsto. U ovom periodu smo podneli oko 7.500 hiljada prekršajnih prijava, što je veći broj u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Lakićević.

Poruke kampanje "Vozi odmoran" uključuju odmor na svaka dva sata vožnje u trajanju od 15 minuta, što češća hidratacija, izbegavati vožnju noću i korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za sedam dana u saobraćajnim nesrećama stradalo 11 ljudi, 140 povređeno
Udes, saobraćajna nesreća

Dozovimo se pameti

23.06.2023. 15:25

Za sedam dana u saobraćajnim nesrećama stradalo 11 ljudi, 140 povređeno

U poslednjih sedam dana 11 osoba poginulo je u saobraćajnim nezgodama u Srbiji, a povređeno je 140 učesnika u saboraćaju, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve