Vesti
06.10.2019. 21:56
Tanjug

"DA ŽIVIMO U MIRU": Građani Severne Kosovske Mitrovice se nadaju pokretanju dijaloga

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Građani severne Kosovske Mitrovice posle vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani danas na Kosovu i Metohiji, čekaju rezultate i veruju da će oni doneti boljitak za Srbe koji žive na KiM i da će u Prištini biti formirana vlada koja će biti odgovornija i da će to omogućiti obnovu dijaloga Beograda i Prištine i postizanje dogovora o rešenju kosovskog pitanja.

Mitrovčani ističu da im je najvažnije da ostanu na svojim ognjištima i da žive u slozi sa Albancima, kao i ceo svet.

Čedomir Kovačević iz severne Kosovske Mitrovice nada se da će posle izbora biti obnovljen dijaloga Beograda i Prištine i naglašava da bi pregovarački timovi trebalo da vode računa o običnim građanima i njihovim potrebama:

"Da mi sa severa možemo bez problema kolima da idemo južno od Ibra. Da mogu da odem u Ðakovicu kad poželim, a neka i Albanci slobodno dolaze na sever, niko im ne brani", kaže Kovačević.

I njegov sugrađanin Zlatko nade polaže u izborne rezulte koji bi Srbima na KiM omogućili bolji i bezbedniji život.

"Nadamo se boljem, ali videćemo da li će tako i biti. Sve zavisi kakva će vlada biti formirana u Prištini. Ako dođe ista garnitura, biće sve kao i pre. Nadamo se samo da bude mira, a, valjda će se nešto i dogovoriti na kraju", kaže on.

Povezane vesti - Đurić: Srpske sredine prve po izlaznosti

I Nebojša Jovanović se nada boljitku posle izbora, pogotovo za mlađe generacije.

Kako kaže, i nezaposlenost je jedan od gorućih problema sa kojima se suočavaju Srbi na KiM.

"Mnogo mladih je bez posla i to je izvor problema, ali nadamo se da će i to biti rešeno", kaže Jovanović.

On veruje da će Srpska lista osvojiti najviše glasova od ukupno četiri liste koje su predstavljale srpsku zajednicu u južnoj pokrajini.

Kada je reč o postizanju rešenja za kosovsko pitanje, kaže da je to "visoka politika" i da su dve strane na dobrom putu da se taj problem reši.

Svetomir Bošković očekuje da će Srpska lista osvojiti svih deset mandata u kosovskom parlamentu i da će, kaže, potisnuti "srpske izrode", kao i da će Priština posle izbora ukinuti takse.

"Takse moraju da se ukinu, bez toga i sprovođenja Briselskog sporazuma nema razgovora sa Prištinom, nema sedenja za stolom niti bilo kakvog dogovora", smatra Bošković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve