Vesti
19.08.2019. 16:04
Tanjug

DAČIĆ: 15. nota o povlačenju priznanja Kosova doneta na Vidovdan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je prošle nedelje išao po notu 15. zemlje koja želi da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

On dodaje da je u danu kad je to hteo da objavi Kvinta izdala saopštenje kojim poručuje Srbiji da treba da prestane s akcijom povlačenja priznanja.

Kako kaže, on nije pominjao da je reč o Togou, kako prenose mediji, a saopštenje Kvinte komentariše porukom: "Mi nemamo nameru da se svađamo sa bilo kim".

Dodaje da je jednostavno politika Srbije takva, te primećuje da kada su drugi priznavali Kosovo nikoga nije brinulo da li će Srbija da se ljuti.

Povezane vesti - Dačić: Ove nedelje ću reći koja zemlja je povukla priznanje

"Kada je reč o bilateralnim odnosima, ja ne mogu nekoj državi da kažem da ne povlači priznanje. Ja ću ovih dana zvanično saopštiti i pokazati tu notu, ono što je zanimljivo, ta nota je doneta na Vidovdan", rekao je Dačić gostujući na Hepi televiziji.

Dodao je da je on obišao 105 zemalja i video da mnoge ne znaju o čemu je tu reč, da su takvu odluku donele neke druge, prethodne administracije, ali i da su oni spremni da te odluke revidiraju.

S druge strane, kako navodi, te zemlje žele da sa nama imaju dobre odnose i da ne pričaju samo o Kosovu, nego generalno o našim odnosima.

"Tanzanija se naljutila jer smo mi posle 5. oktobra zatvorili njihovu ambasadu. Sada ću napraviti jednu rekapitulaciju koliko zemalja priznaje, a koliko ne priznaje Kosovo. Postoje zemlje koje su zamrzle te odluke, kao što je Peru, Egipat. Meni je cilj da padne ispod 97, koliko je polovina od ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija", kazao je ministar.

Na optužbe da se meša u američku unutrašnju politiku, Dačić kaže da male zemlje ne mogu da se mešaju u unutrašnju politiku velike.

"Mislim da mi ponekad i previše važnosti dajemo takvim saopštenjima, reč je o činovnicima iz ministarstva spoljnih poslova, stalno se pokušava praviti neka simetrija krivice. Srbija za to ništa ne treba da uradi, takse su pokazatelj da neko sa vama ne želi ekonomsku saradnju. Niko ne spominje Zajednicu srpskih opština, prisvajanje pravoslavnih crkava, formiranje takozvane vojske...", kaže Dačić.

Napominje da nisu u pitanju samo albanski lobisti, već kaže da su to i neki interesi pojedinačnih političara u SAD.

"Kada govorite o srpskoj dijaspori, jedan kongresmen je rekao: Najbolji su Srbi, oni nemaju nikakve zahteve, što znači da možete da radite šta hoćete. Nikada srpska dijaspora nije bila organizovana na takav način, Vilson je bio američki predsednik koji je stavio srpsku zastavu na Belu kuću. Važno je da Tramp ili demokrate znaju za koga će da glasaju Srbi i da vide kakvu će politiku usmeravati ka toj strani", naveo je Dačić i upitao: "Nećemo valjda da podržimo Klintona?"

Kaže i da male zemlje ne mogu da se mešaju u unutrašnju politiku velike zemlje, ali i da su nam istovremeno potrebni kontakti sa američkom administracijom, pre svega sa Belom kućom.

"Predsednik Vučić će se sresti sa Pompeom, sve je to dobra uvertira da treba da tražimo neki zajednički interes sa Amerikom", zaključio je šef srpske diplomatije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve