Vesti
10.01.2022. 12:39
Tanjug

"Slučaj je politizovan"

Dačić: Australija će se očigledno opredeliti za opciju deportacije Novaka

Ivica Dačić
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ceo slučaj Novaka Ðokovića u Australiji politizovan, i da bi trebalo da je stavljena tačka na proces, čim je sud doneo odluku, ali da se koristi mogućnost da svaka država ima diskreciono pravo da svakome odbije ulazak u zemlju.

"Situacija je još bez zvaničnih potvrda. Očigledno je da će se vlasti Australije opredeliti za tu opciju, da ga maltene deportuju iz zemlje, što podrazumeva i drugu vrstu kazne, da tri godine ne može da uđe u Australiju. To prevazilazi sve granice razuma", rekao je Dačić za TV Hepi.

Izrazio je uverenje da je Ðokovićev advokatski tim sada razmatra celu situaciju.
 

"To je nešto što se retko viđa, uglavnom ti slučajevi spadaju pod tzv. imigraciju, ali nikad se nije radilo o tako poznatim ljudima, svetski priznatim", dodao je Dačić.
 

On je rekao da je to primer dvostrukih standarda.

"Ako je tako, to treba da primenite prema svima, a ne da postoji jedan aršin za Ðokovića, a drugi za neke druge. Nakon Novaka vratili su češku teniserku koja je već bila u Austrijaliji, 10-ak dana, igrala na turniru.. Ili je problem što je Ðoković toliko dobar da nije dobro da i po 10. put uzme titulu", zapitao se Dačić.

Ivica Dačić
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Saglasan je, kaže, da treba odvojiti sport od politike, što se i kod nas često čuje, ali da je u konkretnom slučaju reč o političkom maltretiranju.

"Čuli ste i videli, a i predsednik Vučić je rekao da je reč o političkom maltretiranju Ðokovićaa. Mi ovde ne raspravljamo o sportskim razlozima, tenisu ili kulturi, umetnosti, nego o političkim potezima australijske vlade, i to mora da naiđe na reakciju naše strane", rekao je Dačić.

Na pitanje da li je problem u tome što je Novak svetski broj 1 ili zato što je Srbin, Dačić je rekao da ne želi da ide daleko u teorije zavere, ali da je čitav postupak sraman, a odnos prema nekome ko je tako ugledna svetska ličnost, nezabeležen.

"Sumnjam da bi takav odnos bio prema nekima koji dolaze iz nekih drugih zemalja", dodao je Dačić.
 

Na pitanje da li ovaj slučaj može imati posledice po odnose Srbije i Australije, Dačić je rekao da postoji ograničeno polje u kojem može država da reaguje, jer odnosi dve zemlje nisu tako bliski, ni kontakti česti, jer nisu u susedstvu, ali da postoje situacije u kojima se tako nešto može staviti do znanja.

Dodao je da bi sve bilo u redu da je Ðoković prekršio zakon, ali su mu same vlasti izdale vizu, odobrile izuzeće, koje nije neuobičajena stvar.

"Ovo je političko zamešeteljstvo", rekao je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve