DAČIĆ: Dijalog početkom 2021, prelazna vlada nije tema

DAČIĆ: Dijalog početkom 2021, prelazna vlada nije tema

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sa predstavnicima Evropskog parlamenta, nakon usvajanja budžeta u skupštini, razgovarati o nastavku međustranačkog dijaloga, koji će, kako očekuje, biti nastavljen početkom sledeće godine, ali napominje da formiranje prelazne vlade nije predmet dijaloga.

Dačić je tako odgovorio na poslaničko pitanje poslanika SDA Sadnžaka Enisa Imamovića, koji ga je pitao kada će dijalog biti nastvaljen, te ocenio da je neophodno formiranje prelazne vlade, kao i da mediji budu slobodni.

Dačić je podsetio da nije bio poslanik u prethodnom mandatu, ali je, kaže, informisan pismeno da je 90 odsto dogovorenog u prethodnoj fazi i sprovedeno i implementirano različitim izmenama zakona i donošenjem podzakonskih akata.

Na komentare Imamovića da je dijalog trebalo da se nastavi odmah posle izbora, Dacicć je podsetio da je za predsednika skupštine izabran 22. oktobra i da je od tada prošlo tek nekih mesec dana.

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ bk

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ bk

Dačić je naveo da je između bivše predsednice parlamenta Maje Gojković i evropskog zvaničnika Dejvida Mekalistera dogovoreno da Evropski parlament pomogne u međustranačkom dijalogu i da se druga faza obavlja nakon parlamentarnih izbora do održavanja sledećih izbora.

“Taj dogovor ostaje, ali niko ne očekuje i nije očekivao da će taj dijalog biti nastavljen u ovih mesec dana koliko smo krenuli da radimo. Narodna skupština ostaje pri dogovoru koji je ranije postignut. Dijalog će biti nastavljen, u međuvremenu se uslovi promenili, sada treba razgovarati i o format, jer neke stranke nisu u parlamentu”, podvukao je Dačić.

Povezane vesti – “Odluka Crne Gore pečat na sve što je uradila vlast Đukanovića”

Dačić je ukazao da i EP sada zbog korona virusa radi onlajn i da su se u tom smislu dogovorili da će se obaviti razgovori nakon usvajanja budžeta da se vidi ko su predstavnici EP koji će učestvovati u dijalogu, kada će tačno početi, a sigurno će, kaže, to biti početkom sledeće godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar