Vesti
25.03.2020. 14:25
Tanjug

DAČIĆ: EU ne daje medicinskom osoblju da se vrati u Srbiju

w_55610835.jpg

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kritikovao je nedostatak solidarnosti EU, navodeći primer zdravstvenih radnika kojima ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju.

Dačić je, u jutarnjem programu TV Hepi, upitan za slučaj navodne krađe pomoći namenjene Italiji od strane Češke, rekao da je to pokazatelj licemerja i opredeljenja da moraju prvo da se brinu za sebe.

"Mi visoko cenimo određenu pomoć koju je dala EU, ali neki postupci nas iritiraju. Zdravstvenim radnicima koji rade na teritoriji EU ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose", poručio je on.

 FOTO TANJUG/OKSANA TOSKIC FOTO TANJUG/OKSANA TOSKIC

Kako je rekao, evropska solidarnost je više fama, nego što postoji u realnosti.

Dačić je podsetio da je Srbija dobila sedam miliona evra pomoći od EU, na čemu je zahvalna, dodajući da nikako ne treba da kažemo da nam je to malo, ali da treba da podsetimo koliko oni međusobno dele, dok probleme koje imamo, delimo zajedno u borbi protiv korone.

Povezane vesti - "Afrika mora da se probudi, moj kontinent mora da se probudi"

"Mi se nismo žalili da nemamo novac, nego što ne možemo da kupimo opremu. Oni su doneli odluku da niko bez posebne dozvole ne može da izveze medicinsku opremu. Zašto su zemlje kandidati za članstvo na listi gde ne sme da se izvozi", upitao je Dačić.

On je istakao da postoji prijateljski odnos nekih drugih zemalja, koje su se pokazale kao postojaniji prijatelji nego ststo je EU.

"Nema tu nikakve politizacije, ovo je realan život, borba da se preživi", rekao je Dačić.

 FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Takođe se osvrnuo i na njegov boravak u Kini za vreme epidemije korona virusa u toj zemlji, rekavši da je taj narod disciplinovan.

Ukazao je da je on shvatio situaciju na vreme, i da su ga tada napali mediji da je navodno uvredio Kinu kada je otkazao posetu, navodeći da će morati u karantin i našalio se da neće imati ko da potpiše izbornu listu.

Povezane vesti - REGRUTACIJA 50.000 LJUDI: U Španiji se na posao vraćaju penzionisani lekari

Tada, kako je rekao, mnogi u Srbiji su sa nonšalancijom gledali na situaciji i Kini.

Ukazao je da danas u Kinu ne može da ode nijedan stranad da ne ode u karantin, a kada je on bio rečeno mu je da je epidemija bila na vrhuncu i početku kraja.

Kaže da je preneo predsedniku Aleksandru Vučiću ono što je video tamo, a to je planska organizacija života, u kojoj se znalo koliko ljudi iz fabrike ide na posao, a koliko mora da ostane kući.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve