Vesti
13.10.2019. 14:26
Tanjug

DAČIĆ: Handke imao hrabrost da iz drugog ugla piše o ratu u Jugoslaviji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost, istakavši da je on imao "hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji" i da se odupre prebacivanju krvice samo na jedan, srpski narod.

"Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod. Neizmerno je hrabra odluka Švedske akademije da dodeli nagradu za književnost njemu, Handkeu, kako je i on sam rekao, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji", naveo je Dačić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

Kako prenosi MSP Srbije, on je podsetio da su dobitnici Nobelove nagrade za književnost bili i Vinston Čerčil, "za umešnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrednosti", ali i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim Š jedinicama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage da dodele Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, za smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju, ali i snage da prepoznaju pripovedače koji donose novine i različitost u svojim delima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu", istakao je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve