DAČIĆ IZBEGAO TERORISTIČKI NAPAD U SOMALIJI: Na to smo navikli

DAČIĆ IZBEGAO TERORISTIČKI NAPAD U SOMALIJI: Na to smo navikli

Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović


Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić nalazio se u predsedničkoj palati u Mogadišu sa predsednikom Somalije u trenutku terorističkog napada, prenosi RTS. Automobil-bomba je eksplodirao kod bezbednosnog punkta u blizini predsedničke palate, dok su vojnici vršili bezbednosne provere vozila na glavnom putu.

Dačić navodi da je eksplozija snažno odjeknula i da se predsednik Somalije na to trgnuo.

“Mi smo na to navikli, nas su bombardovali”, rekao je Dačić, dok mu je predsednik Somalije na to rekao da bi neki sa Zapada posle eksplozije odmah pobegli.

U samoubilačkom bombaškom napadu islamskih ekstremista juče je poginulo najmanje devet osoba, među kojima je i bivši ministar spoljnih poslova Somalije, povređeno je više od 13 ljudi, a većina poginulih su vojnici, navela je policija, a preneo je AP.

Delegacija Srbije je bila dva dana u Somaliji. Poslednjeg dana posete Dačić se sastao s predsednikom države Muhamedom Abdulahi Muhamed Fermađom.

Bivši šef diplomatije Somalija Husein Elabe Fahije koji je poginuo u eksploziji bio je savetnik aktuelnog predsednika. Odgovornost za napad preuzela je somalijska ekstremistička pobunjenička grupa Al-Šabab, navodeći da su na meti bila vozila sa vladinim zvaničnicima.

Al-Šabab, grupa povezana s Al Kaidom, često izvodi bombaške napade u Mogadišu blizu predsedničkog kompleksa i u hotelima u kojima često borave zvaničnici vlade i stranci.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar