Vesti
13.05.2019. 16:45
R.E.

Dačić: Nepravedno je da Srbi budu jedini narod obeležen kao genocidan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da ne bi bilo istorijski pravedno da, posle svega što se događalo u Evropi tokom 20. veka, Srbi budu jedini narod obeležen kao genocidan.

Tokom predavanja studentima i profesorima Diplomatske Akademije iz Beča, Dačić je, odgovarajući na pitanje o genocidu u Srebrenici 1995. godine, rekao da poštuje sve žrtve, ali da su činjeni mnogo veći zločini koji nisu proglašeni za genocid, kao što je ubistvo više stotina hiljada Srba u Drugom svetskom ratu u ustaškim logorima.

Govoreći o ideji razmene teritorija, izjavio je da je "jedna od mogućnosti kompromisa da se vidi kakvo je stanje na terenu".

"Postoji deo Kosova gde žive isključivo Srbi, kojima ne pada na pamet da žive u državi Kosovo", rekao je Dačić.

Srbija garant Dejtona

Dačić je rekao da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i prava srpskog naroda i druga dva naroda i oba entiteta.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. To znači da stojimo iza teritorijalnog integriteta BiH, ali i iza svih prava srpskog naroda i ostala dva naroda i oba entiteta", rekao je Dačić povodom jučerašnjih izjava srpskih i bosanskohercegovačkih političara u vezi sa Vojskom Republike Srpske.

"I pored svih problema koji postoje, daleko smo od toga da postoji opasnost po stabilnost BiH", dodao je Dačić u razgovoru sa studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča.

"Zajednički interes"

Na jučerašnjoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u Banjaluci predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja treba da bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je kako "Republika Srpska nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod". Reagujući na to hrvatski član Predsedništva Željko Komšić najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv Dodika zbog "izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH".

"Ne bih mogao da kažem da su izjave Komšića ili bošnjačkog predstavnika bile mnogo konstruktivne u odnosu na Srbiju i srpski narod i zato treba da se shvati da je BiH zajednička država tri naroda i dva entiteta i mi imamo zajednički interes da se sačuva stabilnost u BiH", rekao je Dačić studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve