Vesti
10.01.2023. 19:35
Beta

Ministar spoljnih poslova

Dačić o Kosovu: "Srbija za kompromis"

KOSOVO, 8. 1. 2023.
Izvor: EPA / Djordje Savic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Budimpešti da je Srbija čvrsto opredeljena da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i da želi politički dogovor za otvorena pitanja.

 

"Smatramo da pitanje Kosova može da se reši samo kompromisom i veoma smo osetljivi da se pristupa u skladu sa politikom dvostrukih standarda kada je reč o teritorijalnom integritetu. Ili je teritorijalni integritet princip, ili nije. Ne može se u jednom slučaju biti za očuvanje teritorijalnog integriteta, a u drugom reći - pa može i drugačije", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Naveo je takođe da za Srbiju postoje tri crvene linije kada je u pitanju Kosovo. 

Prvo je da sve potpisano mora da se sprovede, drugo da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova i da se složi da Kosovo uđe u UN i treće je bezbednost Srba na Kosovu, rekao je.

Govoreći o odnosima Srbije i Mađarske Dačić je rekao da su na najvišem nivou u poslednjih 10 godina i da su zasnovani na međusobnom poverenju, saradnji, traženju zajedničkih interesa i poštovanju, uključujući i poštovanje prava nacionalnih manjina - Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počele konsultacije o aplikaciji Kosova za članstvo u EU
Evropska unija

Švedska potvrdila

09.01.2023. 17:00

Počele konsultacije o aplikaciji Kosova za članstvo u EU

Švedska, kao predsedavajući Evropskom unijom (EU) potvrdila je da su počele konsultacije sa zemljama članicama u vezi sa aplikacijom Kosova za dobijanje statusa kandidata.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve