DAČIĆ: Potrebni razgovori sa SAD o viznoj liberalizaciji

DAČIĆ: Potrebni razgovori sa SAD o viznoj liberalizaciji

FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom dolaska specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, da su potrebni razgovori na temu vizne liberalizacije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Upitan kako vidi Grenelovu posetu i da li se očekuje vizna liberalizacija nakon posete, kako se navodi u prištinskim medijima, Dačić je kazao da je Prištini najpre potrebna vizna liberalizacija sa EU, a do toga će, kaže, teško doći.

Smatra da su razgovori na temu vizne liberalizacije potrebni kada je reč o Srbiji i da bi naša zemlja bila zadovoljna da se to desi, navodeći da čitav region ne stoji dobro kada je reč o broju odbijenih zahteva za vize.

Primećuje da Kosovo naročito ne stoji dobro po tom pitanju i da je oko polovine zahteva za vizu odbijeno, a i za Srbiju je, navodi, taj procenat veći od 10, 15 odsto.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Mi jesmo za viznu liberalizaciju i tražili smo to pre više godina. Bili bismo radosni ako to bude deo dogovora”, rekao je Dačić novinarima u Klubu poslanika.

Podrška mirovnim razgovorima Izraela i Palestine

Dačić je, takođe, istakao da Srbija neće biti prepreka mirovnom procesu između Izraela i Palestine.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, Dačić je rekao da se nada da će pre toga doći do napretka u pregovorima, te da bi trebalo da uslede razgovori na najvišem nivou između Izraela i Palestine.

“Kao što smo rekli više puta, mi želimo da damo podršku mirovnim razgovorima i svakako nećemo biti prepreka tom mirovnom procesu”, poručio je Dačić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar