Dačić: Potrebno je da budemo prisutni na američkom kontinentu

Dačić: Potrebno je da budemo prisutni na američkom kontinentu

foto: Nemanja Jovanović


Srbija ima potrebu za kontinuiranim prisustvom na američkom kontinetu ako želi da u najbojoj mogućoj meri zaštiti svoj nacionalni i državni interese, izjavio je u Bogoti prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić, koji u Kolumbiji učestvuje u radu Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAD), izjavio je za Tanjug da je u tom smislu Srbija u poslednjih 10-15 godina postala posmatrač u raznim američkim organizacijama, a jedna od najvećih je OAD.

bogota columbija

“Od 35 zemalja američkog kontinenta Srbija je uspela da promeni političku sliku i trenutno 19 zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova, a 16 jeste. Ali do pre godinu dana situacija je bila obrnuta – 19 zemalja je priznalo kosovsku nezavisnost, a 16 nije”, podsetio je Dačić.

Podsetio je takođe da je rezultat napora bio taj da su Surinam, Grenada i Dominika suspendovale, odnosno poništile odluku o priznavanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

“U tom smislu su i svi naši sastanci i naše prisustvo na američkom kontinentu od velikog značaja za održavanje kontakta i razgovore s prijateljskim zemljama. Srbija učestvuje i u drugim reagionalnim američkih organizaicjama, kao što je Organizacija karipskih država, kao što je Karikom, a učestvovaćemo i u radu Pacifičke alijanse, koja će zasedati u Peruu za nekoliko dana”, naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da je u Kolumbiji razgovarao s predstavnicima dvadesetak država, ocenivši da su to sve bili dobri razgovori, te da je, kako kaže, siguran da će rezultat biti veoma pozitivan kada je reč o najvažnijem državnom i nacionalnom interesu Srbije, a to je Kosovo.

interpol

“Takođe, na američkom kontinentu u Čileu će biti održana Godišnja skupština Interpola, u oktobru. Nije još izvesno da li će se zahtev Kosova naći na dnevnom redu, a ako se nađe, veoma je važno da održimo prošlogodišnji rezultat. To znači da se mora razgovarati pojedinačno s mnogim zemljama i zato je naše prisustvo ovde od velikog značaja”, kazao je Dačić, istakavši da upravo zato ocenjuje ove razgovore kao uspešne.

Dodao je da će prisustvovati na inauguraciji novog predsednika Paname, a potom će, kaže, posetiti Peru, gde će biti održan samit Pacifičke alijanse.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar