Dačić: SAD ne pritiska Srbiju zbog dijaloga, jer zna da nije problem u nama

Dačić: SAD ne pritiska Srbiju zbog dijaloga, jer zna da nije problem u nama

foto: Nemanja Jovanović


Budućnost dijaloga Beograda i Prištine je veoma neizvesna jer se ne zna kakav će biti dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da se krajem avgusta mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Srbiju i nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM.

Dačić je ponovio i da SAD ne žele da vrše pritisak na Srbiju jer, kako kaže, znaju da problem nije u Beogradu, već u Prištini.

”To mi je rekao savetnik američkog predsednika za bezbednost Džona Boltona sa sastanku koji je bio izvanredan, a to je velika promena u stavu SAD. Velike zemlje teško menjaju strateške orijentacije, ali je takozvana politika autopilota nanela je veliku štetu američkim interesima u regionu. SAD sada nisu popularne u Srbiji koja je najveća zemlja u regionu. Šta je interes Amerike da voli neke druge i pomaže zemlje iz kojih su došli terorsti da ih ubijaju 11. septembra”, upitao je Dačić.

Kako je rekao, krajem avgusta se mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Beograd, nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM. On je naveo i da Francuska i njen predsednik Emanuel Makron žele da se uključe u rešavanje pitanja KiM dodajući da je Makronova poseta Srbiji bila izvanredna.

Povezane vesti – “Zaslepeo vas nacionalizam”: Šta Albanci misle o borbi Srbije za Kosovo

”Iz komentara članova njegovog kabineta čujem da se nisu se još ”osvestili” od utisaka jer je poseta prevazišla sva njihova očekivanja”, rekao je Dačić.

foto: Oksana Skendžić

foto: Oksana Skendžić

Suzdržanost nam je pri kraju

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je naveo da se na Srbiju vrši pritisak da bude konstruktivna, da prestane da lobira za povlačenje nezavisnosti Kosova i da se protivi učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, dok se u isto vreme, kako kaže, Priština hvali kako uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Antiguom i Barbudom.

”Ako hoće tako, već sutra-prekosutra imaće našu reakciju. Naša suzdržanost je došla do kraja, nastavljamo da radimo na povlačenju priznanja”, poručio je Dačić.

savet evrope 2

Upitan za nedavni sastanak sa našim ambasadorima u Portugaliji, Austriji, Nigeriji, Albaniji i Savetu Evrope, Dačić je kazao da je tom prilikom analizirana situacija i odnos tih zemalja i institucija prema Srbiji i njenim nacionalnim interesima i da su u skladu sa tim davane smernice ambasadorima.

Dačić je kao primer naveo Savet Evrope ističući da Kosovo ”merka” članstvo u toj instituciji zbog čega, istakao je, Srbija mora da se pripremi za razne vrste scenarija.

Povezane vesti – ŽUTA KUĆA: Trgovina organima u srcu Evrope

Ukazao je da je u tom kontekstu važno uspostaviti korektne odnose sa novom generalnom sekretarkom Saveta Evrope, doskorašnjom hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Marijom Pejčinović Burić. Dačić je, takođe, izrazio očekivanje da će Hrvatska, koja će posle Finske predsedavati EU, biti motor evropskih intergracija celog regiona, a ne prepreka.

”Bar se nadam da će tako biti. Naš interes nikada nije bio da pogoršavamo odnose sa Hrvatskom, mi samo reagujemo na razne pokušaje negiranja istorije i preuveličavanja nekih događaja i relativizovanja zločina prema Srbima”, rekao je Dačić i dodao da su veoma važni odnosi Srba i Hrvata, kao i Srba i Albanaca jer sva tri naroda žive u više država.

interpol

Borba za Interpol

Istakao je da je za Srbiju veoma važan i odnos sa Nigerijom, kao jednom od najvećih muslimanskih zemalja, koja se, kaže, suočava sa sličnim problemima kao i Srbija.

”Nigerija nije priznala Kosovo, ali je glasala za njihov prijem u Interpol. Zato sa njima mora da se radi, moraju da znaju šta su naši nacionalni interesi, kao i sa Nikaragvom, na primer, koja takođe nije priznala Kosovo, ali je bila suzdržana na glasanju za Interpol”, ukazao je Dačić.

Napomenuo je da se Srbija priprema za sledeću godišnju konferenciju Interpola koja će biti održana u oktobru i istakao da u tom smislu dobro sarađuje sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar