DAČIĆ: Srbija u EU nema većeg prijatelja od Mađarske

DAČIĆ: Srbija u EU nema većeg prijatelja od Mađarske


Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji u bližoj istoriji, a u EU Srbija nema većeg prijatelja od Mađarske, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije.

Ivica Dačić u Subotici, gde se održava zajednička sednica dve vlade, razgovarao s mađarskim kolegom Petrom Sijartom.
“U EU nemamo većeg prijatelja od Mađarske, a moj kolega Peter Sijarto je najglasniji zagovornik evropskih integracija Srbije. Na sastancima evropskih ministara diplomatije on najodlučnije govori o EU integracijama Srbije”, rekao je Dačić.

On je dodao da se prijateljstvo dve zemlje najbolje vidi po srdačnoati i ličnim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti saradnju s Mađarskom na svim poljima, političkom, ekonomskim, i dodao da je Mađarska u međuvremenu postala jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.
“Mađarska je šesti najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmena naše dve zemlje prošle godine je iznosila 1,7milijardi evra”, rekao je Dačić.

On je posebno naglasio da su tome doprineli izuzetni odnosi s mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji. “Veliki doprinos svemu tome daje skladan odnos s Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine Vojvodine. Mi u Srbiji imamo nacionalne manjine kao mostove saradnje, a ne kao prepreke, i takve odnose ćemo nastaviti da razvijamo“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Pročitajte još:

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar