Vesti
29.04.2019. 12:41
TV PINK/ Tanjug /R.E.

Dačić: U Berlinu će biti pritisaka, da bi se pokazala važnost Francuske i Nemačke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da će sastanak u Berlinu pre svega biti kombinacija pritisaka i priprema pred evropske izvore, da se pokaže važnost Pariza i Berlina i da se pokaže određena ljutnja na Brisel.

Dačić je, gostujući na TV Pink, kazao da je sastanak i način da se pokaže nezadovoljstvo prema Federiki Mogerini koja je, kako kaže, imala dosta tešku ulogu u vođenju briselskog procesa.

"To je da koordinira ovaj proces i da istovremeno tera sve učesnike da budu disciplinovani u sprovođenju svega dogovorenog", kaže Dačić.

Kako je naveo, najavljeni dvojni suverenitet i priča o tome nije nova, to su Amerikanci spominjali još u vreme Borisa Tadića i da bi to funkcionisalo tako da Kosovo bude nezavisna država, sa određenom autonomijom za sever, sa mogućnošću da se tamo primenjuju srpski zakoni.

"To ne postoji nigde na svetu. Čak je i Nemačka imala određene ideje da se posle nekoliko godina omogući referendum. Ta ideja nije realna, jer nigde ne postoji na svetu i Srbija svakako neće učestvovati u eksperimentima", rekao je Dačić.

On je ocenio da je nemačka kancelarka Angela Merkel ovim sastankom u dogovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rešila da pokaže svoju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

Podsetio je da smatra da je sastanak sazvan bez konsultacija i da EU nije bila obaveštena, da je pozvan samo Junker, ali pošto on neće doći, doći će Federika Mogerini i istakao da nisu pozvani dosadašnji učesnici berlinskog procesa, Austrija, Italija, Britanija, SAD.

"Iz regiona su pozvani iz jedne zemlje predsednik, iz druge premijer. Poziv u tehničkom mandatu predsedavajućem Savetom ministara Denisu Zvizdiću iz BiH, koji učestvuje kao predstavnik Bošnjakla, način da se izbegne poziv Miloradu Dodiku, iako je legalan predsedavajući Predsedništva BiH. Iz Beograda i Prištine pozvani su i predsednici i premijeri da bi učestvovao i Haradinaj", kaže Dačić i dodaje da je osnovna ideja tog skupa da se nastavi dijalog.

Kako navodi, pod kojim uslovima će se nastaviti dijalog, za sada je nepoznanica, jer ovih dana postoje različiti stavovi i zahtevi iz Prištine.

"Srbija nikada nije osporavala potrebu da se dijalog vodi, ali smo rekli da možemo da nastavimo dijalog samo ukoliko Haradinaj i kosovska vlada u Prištini ukinu odluku o taksama. Sada dolazi do relativizacije, a to znači šta ćemo mi učiniti da bi oni ukinuli takse", naveo je Dačić.

Objašnjava da to podrazumeva da Srbija treba da pusti takozvano nezavisno Kosovo da bude članica neke međunarodne organizacije i da prestane da lobiramo za povlačenje priznanje Kosova, a pri tom Priština nikada ne kaže da će i oni da prestanu.

"Kada pogledate šta su izjavljivali Tači i Haradinaj, koji se takmiče u besmislu - prvo će se razgovarati o nastavku dijaloga, pa o viznoj liberalizaciji, od čega nema ništa, ne zbog Srbije, već zato što ni EU nije za viznu liberalizaciju. S druge strane, oni kažu da nema ukidanja taksi bez priznanja i sada su dodali i bez plaćanja ratne odštete. To je jedno potpuno odsustvo realnosti."

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve