Dačić: U Berlinu očekujemo pritiske za nastavak dijaloga, pa i bez ukidanja taksi

Dačić: U Berlinu očekujemo pritiske za nastavak dijaloga, pa i bez ukidanja taksi


Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da za Srbiju nije prihvatljiva ideja dvostrukog suvereniteta Kosova, ali i istakao da se na sastanku u Berlinu očekuju pritisci da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine.

“Kosovsko pitanje se ne može da se reši bez Srbije. Da može, ne bi nas zvali da razgovaramo”, dodao je Dačić za RTS i dodao da će se u prvom delu sastanka u Berlinu, kojem će prisustvovati lideri sa Zapadnog Balkana, govoriti o regionalnim pitanjima, dok će drugi deo sastanka biti posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

“Sastanak je sazvan na veliko iznenađenje Brisela, nije deo briselskih aktivnosti i mnoge zemlje nezadovoljne su zašto se održava, npr. Austrija i Italija koje su deo Berlinskog procesa, a nisu pozvane na sastanak. Na sastanku ne učestvuju ni SAD. To govori da se igraju geopolitičke igre. Ne više sa Rusijom i Kinom, već untar samog Zapada”, kaže Dačić.

Ne očekuje da će se na ovom sastanku naći predlog rešenja, ali očekuje dodatni pritisak i na Beograd i na Prištinu da se dijalog nastavi.

“A, za nastavak tog dijaloga potrebno je da se ukinu takse. To je uslov sa naše strane. Verovatno će biti pritisaka da se nastavi i bez toga, odnosno da se traže dodatni uslovi od Beograda da se Priština odobrovolji da ukine takse. Međutim, to je nemoguće, kao i zahtevi da Srbija prestane sa lobiranjem kod zemalja da povuku priznanje Kosova. Očekuje nas teška borba jer, znate šta, da je Srbija uvela protivmere, onda bi se razgovaralo – ukinite vi takse i mi ćemo da ukinemo. Mi smo bili korektni, nismo uvodili protivmere, a oni će da kažu prestanite da lobirate, a oni će da lobiraju i dalje”, rekao je Dačić.

Promena formata

Komentarisao je i navode da bi možda moglo doći do promene formata, koji bi za cilj imao da se prizna nezavisnost Kosova na punoj teritoriji KiM.

“Berlin neće moći da označi kraj briselskog formata, jer je njega regulisala Generalna skupština UN. Oni ne žele da smetaju, nego da pomognu. Predlažu se neka rešenja koja idu u smeru priznanja Kosova, kao što je dvostruki suverenitet. Tu postoji mogućnost da se posle desetak godina obavi referendum, ali to još niko nikada nije zvanično izneo. Međutim, to je rešenje koje ne postoji nigde na svetu i ne vidim zašto bi Srbija pristala na takvo rešenje… To je po mišljenju Srbije neprihvatljiva ideja”, rekao je Dačić.

Podsetio je i da je, kako kaže, Nemačka devedesetih godina ubedila sve druge da priznaju jednostrano proglašenje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, te da je, ističe, još tada otvorena Pandorina kutija.

Nema rešenja bez Srbije

Poručuje da se rešenje kosovskog problema ne može postići bez Srbije.

“To što zovu Srbiju da razgovaraju o tome to je dokaz da ne mogu bez nas da zatvore to pitanje. Da mogu bez nas, ne bi nas nikad zvali…Ko želi da stavi tačku, da l’ to bio Makron, Merkel, Mogerini, Tramp, Putin – mi ništa nećemo uraditi što nije u interesu Srbije”, istakao je Dačić.

 Napomenuo je da je ovaj sastanak jedan od pokušaja da se nešto uradi, ali da su i u Berlinu i u Briselu odlazeće administracije, te da se ne zna kako će se to odraziti na onog ko preuzme vođenje dijaloga.

“Za sada nema naznaka da će Priština prihvatiti bilo kakvo ukidanje taksi dok ne priznamo Kosovo. To Srbija neće uraditi. A, mi nismo deca da verujemo u bajke da Haradinaj ovo sve radi sam. Ovi što pozivaju na sastanak, možda bi bilo bolje da su pozvali samo Haradinaja. Sve bi bilo u redu… Neka uradi ono što se očekuje, a ne da mi trpimo posledice njihovih frustracija vezano za to da kažu da nema izmene granice Kosova, to je cinično i ne nailazi ni na kakvo razumevanje sa naše strane”, poručio je Dačić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar