DAČIĆ: Vratili odnose sa Francuskom na pravi kolosek

DAČIĆ: Vratili odnose sa Francuskom na pravi kolosek

FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an


Predsednik Skupšstine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija svoje odnose sa Francuskom vratila na pravi kolosek i ocenio da je važno da nastavimo dobar tok poboljšanja odnosa, posebno učvršćen susretima predsednika dvaju država.

“Bitno je da možemo da računamo da će i neko na zapadu, osim Rusije i Kine, imati razumevanja za srpske interese posebno vezano za rešavanje kosovskog problema”, istakao je Dačić gostujući na Prva tv.

Dodao je da je sada glavni problem to što u Prištini namamo razumevanja za potrebu da se nađe kompromis, jer prištinska strana stalno ima neke izgovore za to a dogovoreno i potpisano ne poštuje.

Govoreći o priznavanju Kosova od strane Izraela, rekao je da je jasno da je to urađeno, možda ne pod pritiskom, ali uz pomoć SAD.

“Iako imamo dobre odnose sa Izraelom, moramo da budemo svesni da i pored toga Izrael procenjuje šta mu donosi to priznanje. U ovom trenutku njima je bilo važno da neka muslimanska zemlja prihvati Jerusalim kao glavni grad Izralela, a to je jedino Kosovo, koje sebe broji kao muslimansku zemlju, bilo spremno da uradi”, istakao je Dačić.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dodao je da su SAD smatrale da će to pozitivno uticati i na druge muslimanske zemlje da urade isto i da je to bila osnovna motivacija Izraela da prizna Kosovo, bez obzira, što priznavanje Izraelu, kako je ocenio, ne odgovara.

Zamoljen da prokomentariše izjave američkog predsednika Bajdena, naročito vezane za naš region, Dačić je rekao da on nema strah od američkog predsednika.

“Predsednik Vučić i ja smo s njim razgovarali više puta i nismo stekli utisak da je on negativno raspoložen prema Srbiji. Naprotiv “, istakao je Dačić.

Dodao je da Bajden želi da se pitanje našeg regiona dovede do novog početka uspešnog za čitav region i da Bajden na čelu tog regiona vidi Srbiju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar